Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 02.12.07

Nedeljski dnevnik: Pobeljeni december

Nedeljski dnevnik, nedelja, 2. decembra 2007 – vremenski kotiček


Pobeljeni december

Nekdaj so bili novembri pusti, megleni, hladni, beli in mokri meseci, letošnji pa nam je bil vremensko v glavnem naklonjen. Padavin ni bilo pretirano veliko, snega pa bolj za razstavo kot za prikaz prave zime. Res je, da je ponekod snežilo tudi po nižinah, vendar bele snežinke niso uspele položiti prave snežne odeje. To seveda še ne pomeni, da letošnja zima ne bo bela. Kar je zamudil november, naj bi vsaj do neke mere nadoknadil december. Vsaj tako nam pravi vremenska napoved, sestavljena s pomočjo Herschlovega ključa.

Včeraj, 1. decembra, je nastopil lunin zadnji krajec in Herschlov vremenski ključ nam zadneve njegovega vladanja napoveduje padavine - v obliki snega ali pa dežja. Če ne bo deževalo, bo morda letošnji Miklavž že pobeljen. Z nastopom luninega mlaja (ali črne lune) 9. decembra bodo padavine odvisne od smeri vetrov, ki bodo tedaj pihali: ob južnili vetrovih bo deževalo, ob zahodnih pa sne¬žilo. Ta napoved seveda ni kaj prida natančna.

V dneh od 17. decembra naprej, ko bo spet nastopil prvi lunin krajec, bo morda nastalo »padavinsko zatišje«. Pač pa naj bi bilo tiste dni hladno vreme popestreno z mrzlimi vetrovi. Spet nekaj snega nam ta ključ namenja v dneh od vključno 24. dne naprej, ko bo nastopila letošnja zadnja polna luna. Prav na silvestrovo se bo lunina mena spremenila v zadnji krajec, ki nam bo morda prinesel sneg ob vzhodnih, dež pa ob morebitnih severozahodnih vetrovih. Če le ne bo preveč odjuge, bomo novo leto pričakali z belo zimsko podobo. Čez nekaj dni, natančneje 4. decembra, praznuje god Barbara in slovenski vremenski pregovorza ta dan pravi: »Ako je prvega dne adventa mraz, traja) bo ves zimski čas.« Na prve decembrske dneve se navezuje tudi naslednji pregovor: »Prvi teden huda zima osem tednov ne odkima.« Če zaupamo tem pregovorom, bomo kaj kmalu izvedeli, kakšno vreme nas čaka v prihodnjih decembrskih idah.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije