Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Previsni prag Vrsnika

Senožeta in Šavnica z RudniceJanez Pikon: Obiskati Vrsnik nad vasjo Kamnje in Polje, pomeni hoditi tudi po stari rudarski poti. Te poti so stari prebivalci Bohinja dobro poznali, pridobivanje rude je bila takrat tudi pomembna zvrst zaslužka za kraj, nekaj od teh sledi se še opazi.

Previsni prag Vrsnika

Zaradi središčne lege je brezpotje z južnim in razglednim grebenom pravi učbenik bohinjskega zemljepisa. Razvlečeni greben ponuja svoje razglede na obroke. Gozdni vrh z izpostavljeno južno steno in dolgim vzhodnim grebenom si je razdelil obe bohinjski dolini, ledenik pa je obtesal predvsem njegovo južno ostenje. Dvoje urejenih plezališč je opaziti, katere je zgradilo domače društvo Alpe d.o.o. in številne plezalne smeri, te vodijo višje v južno ostenje prepoznavnega gozdnega vrha, ki se strmo vzpenja severno nad Savo Bohinjko ob vaseh po dolini do Bohinjskega jezera.

Pogled na Bohinjsko jezero s Peči, Vrsnik in Široka polica

Greben Rudnice: Vrsnik, Drage, Peč, Stara Fužina, izhodišče in po poti na Rudnico (946 m), še pogled proti jezeru in Jereki s kratkim oddihom in lepim razgledom, nadaljujem na Široko polico (892 m), razgledna točka nad spodnjo Bohinjsko dolino. Pobočje Široke police se razteza do izstopa v dolino. Od tu naprej sem se držal bolj nad robom v smeri Vrsnika (803 m).

Kamniti zob ob rudarski stezi, Široka polica, Drage

Sedaj jeseni, ko ni listja na drevju je dobra vidljivost po spodnji Bohinjski dolini, pa tudi stezica po tem robu se opazi. Pogled po pečini in pozornost pritegne kamniti zob visok deset metrov, pod njim je vodila stara rudarska pot. Vrh je poraščen, a vseeno se dobro vidi v dolino. Nadaljujem po severnem robu in gostem listju nižje v rovt Drage (673 m), obiščem še vrh Peč (720 m) in razglednik pod njim. Pot zaključim preko Štihajevega rovta v Zabrševje in naprej proti Savici.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Previsni prag Vrsnika

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije