Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.12.07

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 01.12.2007


Ob 14.56 je zasilno pristal jadralni padalec v steni nad Lijakom pri kraju Ozeljan v občini Nova Gorica. Nepoškodovan je sam sestopil iz stene, reševalci Enote za hitre intervencije občine Nova Gorica pa so ga usmerili v dolino.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo na Primorskem povečini oblačno, drugod precej jasno. Po nekaterih nižinah se bo zjutraj in dopoldne pojavljala megla ali nizka oblačnost. Proti večeru se bo od zahoda pooblačilo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.
V nedeljo bo pretežno oblačno, le v severni Sloveniji bo za krajši čas še delno jasno. Občasno bo rahlo deževalo. Količina padavin bo majhna. V gornjesavski dolini bo zjutraj lahko tudi rahlo snežilo, čez dan pa bo meja sneženja na nadmorski višini okoli 1200 m. Ponekod bo čez dan zapihal jugozahodni veter.
V ponedeljek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, deloma plohami, ob morju tudi posameznimi nevihtami.
V torek se bo delno zjasnilo, predvsem na severovzhodu bodo lahko nastale kratkotrajne plohe.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove, je bilo ta teden suho vreme. Sprva so bile temperature večinoma pod ničlo, v četrtek pa se je ničla dvignila nad 2500 metrov. Snežna odeja se je počasi sesedala. Zaradi vetra je nastajala površinska skorja. . Trenutno je v visokogorju Julijcev do 80 cm snega, a je zaradi vetra višina snežne odeje precej neizenačena. Snežna odeja snega v Julijcih do nadmorske višine okoli 1900 metrov, drugod pa je nekaj snega šele nad 2000 metrov. Sneg je pokrit s skorjo, ki se predira pod človeško težo. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem na mestih, kjer je sneg spihan, je podlaga poledenela in je nevarnost zdrsov.
V soboto bo precej jasno, le v Julijskih Alpah se bodo začeli nabirati oblaki. Pihal bo jugozahodnik. Ničla bo na nadmorski višini okoli 2500 metrov. V nedeljo bo oblačno in megleno. Le na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah bo sprva še suho, a čez dan bodo povsod padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1400 metrov. Padavin bo malo, tako da bo lahko zapadlo le do 10 cm snega. Nevarnost snežnih plazov se ne bo povečala.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije