Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planina Lipanca

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa

Video: Planina Lipanca

petek, 30. november 2007, ob 19:17, Janez Pikon, ogledov: 4241

Planina Lipanca nad PokljukoJanez Pikon: Predzadnji dan v novembru na planini Lipanca razmere ugodne pohodništvu. Sledim stopinjam planincev po zmrzali v senci, sončno vreme je na prisojnih delih zmrzal stalilo.

Na planini je že bilo nekaj planincev, s soncem obsijano pobočje nas je privabilo. Planina Lipanca pod Debelo pečjo, začel sem na Pokljuki za planino Javornik (narečno: planina Zajavornik) po poti preko Medvedovca na zgornjo cesto, nato levo pod Medvedovimi jamami do priključka poti, ki pripelje od spomenika Pri Rupah. Pogled nazaj in že vidim gozdne vrhove prostrane Pokljuke in planino Javornik, kmalu zatem sem pri spomeniku pod planino Lipanca (1633). Na planini kar nekaj planincev, nekateri se vračajo, drugi se grejejo na toplem soncu (brez vetra).

Planina Lipanca z Blejsko kočo

Planina Lipanca z lovsko kočo

Sam se sprehodim po planini, pol jo je že v senci, obiščem še gozdarsko kočo nad planino (kar lepo ohranjena). Povzpnem se na rob, odkoder je lepo viden Lipanski vrh (1898 m) in greben proti Debeli peči (2014 m), proti Pokljuki planina Javornik (1292 m) sredi gozda. Spustim se na planino, Blejska koča je sedaj že zaprta, odprto je bilo pri sosedu, pripravljal se je za odhod v dolino. Po krajšem pogovoru z njim sem odšel, tokrat proti spomeniku Pri Rupah in levo po cesti do planine Javornik.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker