Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.11.07

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR Pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 27.11.2007


Predviden razvoj vremena

V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in del dopoldneva megla.
V sredo bo na Primorskem pretežno jasno, prehodno bo zapihala šibka burja. Drugod bo sprva tudi pretežno jasno, po nižinah bo zjutraj megla ali nizka oblačnost. Dopoldne pa bo nastajala nizka oblačnost, ki bo zajela predvsem osrednjo in jugovzhodno Slovenijo.
V četrtek bo sprva pretežno jasno z jutranjo meglo po nižinah. Čez dan se bo predvsem v južni in jugozahodni Sloveniji pooblačilo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.
V petek bo sprva oblačno, v južni in vzhodni Sloveniji bo prehodno rahlo deževalo. Popoldne se bo postopno zjasnilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je od petka do ponedeljka zjutraj v gorah prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami. Meja sneženja je bila sprva visoko, nad 2000 metri. Postopno se je spuščala in v noči na ponedeljek je ponekod snežilo tudi pod 1000 metri, a takrat je bilo padavin že malo. Največ snega je v tem času zapadlo v visokogorju Julijskih Alp, okoli 50 centimetrov. Drugod je bilo manj padavin. Ob sneženju je večinoma pihal močan jugozahodnik, ki je novi sneg spihal v zamete. Šele v noči na ponedeljek se je veter obrnil v severno smer. Ker je snežilo postopno, se je sneg sproti sprijemal in sesedal. Trenutno je v visokogorju Julijcev do 100 centimetrov snega, a je zaradi vetra višina snežne odeje precej neizenačena. Snežna odeja snega do nadmorske višine okoli 1800 metrov, nižje so le ostanki snega. Sneg je mehak in se predira.
Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah nad 2000 metri 2. stopnje, drugod 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Na mestih z napihanim snegom lahko z obremenitvijo sprožimo manjše plazove delno sprijetega, suhega snega. V naslednjih dneh se bo nadaljevalo suho vreme. V torek bo ničla na nadmorski višini okoli 1100 metrov, v sredo pa se bo prehodno spustila pod 900 metrov. Snežna odeja bo zato ostala rahla in se bo le počasi sesedala. Na površini bo predvsem v prisojah ter na vetru izpostavljenih legah nastajala tanka skorja zaradi vetra in sonca. V četrtek se bo segrelo, ničla se bo dvignila na nadmorsko višino okoli 2100 metrov. Zato se bo sneg hitreje sesedal. V petek pa se bo spet malo ohladilo. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala.

 

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije