Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 28.10.07

Nedeljski dnevnik: Dolgo indijansko poletje

Objavljeno: Nedeljski dnevnik, nedelja, 28.10.2007 - vremenski kotiček


Dolgo indijansko poletje

Letos se lahko pohvalimo, da nam je narava ponudila razmeroma dolgo »indijansko poletje«. Trajalo je namreč od prvega oktobra naprej pa vse do osemnajstega dne, ko se je spet pojavil dež. Na manjšo mokro motnjo, ki nas je presenetila šestega oktobra, lahko pri tem kar pozabimo. Od takrat naprej se je vreme spremenilo in nam začelo ponujati že kar zimsko podobo. Hribe je spet pobelil sneg, sem in tja pa ga je bilo videti tudi po nižinah. Sprijazniti se moramo, da se nam kar hitro bliža tudi koledarska zima, medtem ko se bomo z zimskim merjenjem časa srečali že v nedeljo 28. oktobra.

V zadnjih dneh je bil oktober moker, medtem ko naj bi nam november ne prinesel kaj prida padavin. Vsaj takšna je napoved za predzadnji mesec leta, ki smo jo sestavili s Herschlovim vremenskim ključem. November je sicer znan kot moker mesec, letos pa se bo morda nekoliko odrekel svojemu slovesu.

V dneh od prvega novembra naprej, ki jim bo kraljeval zadnji lunin krajec, nas čaka nekaj dni lepega vremena, takšnega pač, kolikor je sploh lahko lepo v tem poznem letnem času. 10. novembra bo nastopila »črna luna« ali mlaj, ki nam bo prinesla hladne dni. Odjuga lahko nastopi edinole ob morebitnih jugozahodnih vetrovih. Bolj suho kot mokro bo verjetno tudi vdneh od 17. novembra naprej, ki jim bo začel vladati prvi lunin krajec. Tudi z nastopom polne lune (24. novembra) se nam verjetno obeta nekaj dni lepega vremena, kar naj bi pomenilo, da naj bi v tem času ne bilo večjih padavin.

Če bo november bolj suh kot moker, potem nekaj podobnega za december ne moremo pričakovati. December nam bo verjetno s padavinami nadoknadil suho novembrsko obdobje, saj takrat pričakujemo vsega po malem - nekaj dežja pa tudi snega. Spomnimo se še na Gala, ki je imel god 18. oktobra. Zanj pregovor pravi: »Gal deževen ali suh, prihodnjega poletja ovaduh.« Letos je na ta dan deževalo!

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije