Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Reševalci spet bližje goram

petek, 30. januar 2004, ob 06:10, Franci Savenc, ogledov: 2345

Gorenjski glas, 30.01.2004 - Stojan Saje: Gorska reševalna služba Slovenije se je preselila iz Ljubljane, iz prostorov PZS, na Dvoržakovi 9, v kranjski gasilski dom

Reševalci spet bližje goram

Gorska reševalna služba Slovenije se je preselila iz Ljubljane v Kranj. Minulo sredo so uradno odprli prostore v gasilskem domu.

Kranj – Pred stavbo Gasilsko reševalne službe Kranj so se v sredo popoldan zbrali reševalci, ki so usposobljeni za pomoč v gorah. Pa ni šlo za nesrečo in reševanje, ampak za vesel dogodek v 90-letni zgodovini Gorske reševalne službe Slovenije. Sedež te organizacije je po selitvi spet bližje goram.

Nagovoril jih je načelnik Komisije za GRS PZS Toni Smolej; foto Stojan SajePrvi sedež naše gorske reševalne službe je bil v Kranjski Gori, kjer so ustanovili to humanitarno organizacijo leta 1912. Po drugi svetovni vojni so organizirali centralo GRS na Jesenicah. Pred skoraj tremi desetletji se je tudi vodstvo GRS naselilo na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani. Zahvaljujoč uspešno sklenjeni najemni pogodbi med Gasilsko reševalno službo Kranj, GRS Slovenije in PZS so gorski reševalci dobili januarja 2004 svoje prostore spet bližje goram.

»Zakaj smo veseli, da smo se preselili v Kranj,« se je vprašal načelnik GRS Slovenije Toni Smolej na svečanosti ob odprtju prostorov. Gostom iz reševalnih postaj, planinske organizacije, poklicne gasilske enote, policije in civilne zaščite je dejal: »Smo na pragu Kamniških Alp, Karavank in Julijcev, do te lokacije pa vodijo dobre ceste. Blizu je letališče z našimi sodelavci za helikoptersko reševanje, obiskovalci imajo dovolj prostora za vozila, prijazni gasilci so nam ponudili v uporabo poleg pisarniških prostorov še sejno sobo, tukaj pa bo tudi priročno skladišče. Prepričani ste lahko, da bomo prostore koristno uporabili.«

Trak sta prerezala Toni Smolej in Franci Telcer; foto Stojan SajeGorski reševalci so s prostovoljnim delom nenehno pridobivali na pomenu v naši družbi. Ugled so si dvigali tudi s strokovno usposobljenostjo, ki jo cenijo tako doma kot v svetu. Vselej so požrtvovalno pomagali ljudem v nesreči kljub lastnemu izpostavljanju nevarnostim v gorah. Ker se tam dogaja vse več raznih športno-rekreativnih dejavnosti, so njihove akcije vse bolj zahtevne. Za to se morajo dodatno izobraževati, uriti v skupinah in obenem obveščati javnost o razmerah v gorah.
Vse to bodo lažje počeli v novih prostorih, je med drugim ugotovil načelnik Smolej. Ob njem je pomagal prerezati trak na stopnišču do prostorov GRS načelnik postaje GRS Prevalje Franci Telcer, ki je najstarejši član te organizacije. Sledil je še ogled prostorov, kjer so obiskovalci nazdravili uspešnemu sodelovanju v bodoče.

Stojan Saje

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker