Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 12.05.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Bilten URSZR – 12.05.20

V torek bo oblačno s padavinami, ki bodo do večera povsod ponehale. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Popoldanske temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem od 14 do 18 °C.

V sredo bo v zahodni ter delu osrednje in južne Slovenije pretežno oblačno, v zahodni Sloveniji bodo krajevne padavine. V vzhodni Sloveniji bo delno jasno. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 8, ob morju okoli 12, najvišje dnevne od 16 do 21, ob morju in v vzhodni Sloveniji do 23 °C.

V četrtek bo zjutraj pretežno jasno, čez dan pa spremenljivo oblačno. Nastale bodo posamezne plohe in nevihte.
V petek bo delno jasno, predvsem v zahodni polovici Slovenije pa spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami. Oba dneva bo pihal jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje bo nevarnost snežnih plazov v ponedeljek večinoma MAJHNA. Le v visokogorju lahko pod večjo obremenitvijo sprožite kakšen manjši plaz južnega snega.

Ob razmeroma toplem in vetrovnem vremenu snežna odeja še naprej kopni. Na izrazitih prisojnih legah ni več sklenjene snežne odeje. Sneg je večinoma dobro preobražen. V ponedeljek se je pooblačilo, ničta izoterma je bila na višini okoli 2800 metrov. Sneg ponoči ni pomrznil. Zaradi postopne ohladitve in oblačnega vremena se je nevarnost snežni plazov v ponedeljek ni bistveno povečala. Izjema so lahko le višji deli visokogorja, nad 2300 metrov, kjer je občasno snežilo.

Ob razmeroma toplem in vetrovnem vremenu snežna odeja še naprej kopni. Na izrazitih prisojnih legah ni več sklenjene snežne odeje. Sneg je večinoma dobro preobražen. V ponedeljek se je pooblačilo, ničta izoterma je bila na višini okoli 2800 metrov. Sneg ponoči ni pomrznil. Zaradi postopne ohladitve in oblačnega vremena se nevarnost snežni plazov v ponedeljek ni bistveno povečala. Izjema so lahko le višji deli visokogorja, nad 2300 metrov, kjer bo občasno snežilo.

V torek bo večinoma oblačno in megleno. Pojavljale se bodo padavine, ki bodo čez dan slabele in ponekod tudi ponehale. Padavin bo manj v vzhodnih gorstvih. Meja sneženja se za krajši čas lahko spusti tudi do nadmorske višine okoli 1200 metrov. Pihal bo spremenljiv veter večinoma severovzhodne smeri. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 2, na 2500 metrov pa okoli 0 °C. V sredo bo pretežno oblačno in megleno, oblačnost se bo le občasno trgala. Še se bodo pojavljale manjše krajevne plohe. Spet bo zapihal okrepljen jugozahodnik. Segrelo se bo. Na 1500 metrov bo okoli 9, na 2500 metrov pa okoli 3 °C. Spremenljivo in precej vetrovno vreme z občasnimi padavinami se bo nadaljevalo tudi v četrtek in petek. Meja sneženja bo večinoma nad našimi najvišjimi vrhovi.

V ponedeljek je občasno snežilo le v višjih delih visokogorja, v torek pa se bo meja sneženja spustila vse do sredogorja. Nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov lahko zapade od 10 do 30 centimetrov južnega snega, več ga bo padlo zlasti v visokogorju Julijcev. Pod 2000 metrov bo novega snega večinoma le okrog 10 centimetrov, v sredogorju pa le kakšen centimeter. Nevarnost snežni plazov se bo zato v visokogorju POVEČALA in bo ZMERNA, 2. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Predvsem iz strmih pobočjih se bodo lahko spontano prožili manjši do srednje veliki plazovi južnega snega. V sredo se bo segrelo, zato bo nevarnost plazov južnega snega ostala 2. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Zaradi izrazitejše otoplitve bodo podobne razmere tudi v četrtek, v petek pa se bo nevarnost snežnih plazov zmanjšala.

12.05.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7876

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične