Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.05.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V torek bo na Primorskem delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Drugod bo pretežno oblačno. Dopoldne se bo rahel dež začel pojavljati v Prekmurju, nato postopno vse zahodneje, na Primorskem bo ostalo suho. Zapihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem zvečer šibka burja, ki se bo v noči na sredo okrepila. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21 °C.

V sredo bo pretežno jasno, le zjutraj bo ponekod na jugu še nekaj oblačnosti. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, ki bo čez dan slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem do okoli 12, najvišje dnevne od 16 do 19, na Primorskem do 22 °C.

V četrtek bo pretežno jasno. Jutro bo hladno, čez dan pa bo topleje kot v sredo.
V petek bo sončno in še topleje.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov sprva povsod MAJHNA. Čez dan pa se na prisojnih legah, nad nadmorsko višino okoli 1900 metrov, poveča in je ZMERNA, 2. stopnje. Pod nadmorsko višino okoli 1900 metrov je novega snega malo, zato je tam nevarnost večinoma MAJHNA.

V petek in v soboto so se pojavljale plohe, meja sneženja je bila večinoma nad 1800 metri, le občasno je snežilo tudi nižje. V visokogorju je zapadlo od 5 do 30 cm snega. Največ padavin je bilo v zahodnih Julijskih Alpah. V nedeljo je bilo suho, vetrovno in deloma sončno vreme. Zaradi razmeroma hladnega vremena je sneg v senčnih legah ostal suh, na soncu izpostavljenih legah pa se je čez dan ojužil in kopnel. Nastala je skorja. V nedeljo zjutraj je pihal okrepljen severni veter, ki je ponekod gradil zamete in klože. Snežna odeja je danes ponoči pomrznila, zato je večja nevarnost zdrsov.

V torek bo pretežno oblačno, vrhovi bodo v oblakih. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo občasno manjše padavine. Meja sneženja bo med 1700 in 2000 metri nadmorske višine. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik. Temperatura na 1500 metrih bo v vzhodnem delu naših gora okoli 4, drugod do 8, na 2500 metrih pa bo okoli 1 °C. V sredo zjutraj se bo razjasnilo. Zapihal bo severni veter, ohladilo se bo. Čez dan pa bo spet topleje. Sredi dneva bo na 1500 metrih okoli 7, na 2500 metrih pa okoli -1 °C. V četrtek in petek se bo nadaljevalo suho in precej sončno vreme. Segrelo se bo. Ničta izoterma bo nad našimi najvišjimi vrhovi.

Sneg se bo danes čez dan ojužil, le na soncu najbolj izpostavljenih legah. V visokogorju bo nov sneg marsikje ostal suh. V torek se bo nekoliko otoplilo, zato bo čez dan nevarnost snežnih plazov ZMERNA, 2. stopnje. Novega snega bo malo, ponekod le kakšen centimeter, zato ta ne bo bistveno vplival na snežne razmere. V sredo bo sneg zjutraj povsod pomrznil, čez dan pa se bo ob sončnem vremenu na izrazitih prisojah znova povečala nevarnost snežnih plazov. V četrtek in v petek bodo ob otoplitvi tipične pomladanske razmere. Še vedno bo predvsem zjutraj in dopoldne sneg pomrznil, zato bo večja nevarnost zdrsov.

05.05.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije