Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.05.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V soboto dopoldne bo sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno. Nastalo bo nekaj ploh in tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 °C. Zvečer se bo ozračje najprej umirilo, sredi noči pa bo večji del države prešel pas padavin. Ob tem bo v notranjosti Slovenije prehodno zapihal okrepljen severni veter. Do jutra se bo že zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, v alpskih dolinah okoli 2 °C.

V nedeljo bo precej sončno, zjutraj bo ponekod po kotlinah kratkotrajna megla. Čez dan bo nastalo nekaj kopaste oblačnosti, a verjetnost za kakšno ploho bo zelo majhna. Na severovzhodu Slovenije bo pihal veter severnih smeri, na Primorskem dopoldne šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem do 22 °C.

V ponedeljek bo precej jasno, le občasno ponekod zmerno oblačno.
V torek bo več oblačnosti, popoldne bo predvsem na severu občasno rahlo deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1900 m ZMERNA, 2. stopnje, pod to višino pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarne prisojne lege, kjer bo nov sneg, ki je zapadel v noči na petek hitro postal moker. Spontano se lahko prožijo manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega. Pod 1900 m je zapadlo malo snega, zato je tam nevarnost majhna.

V noči na petek in zjutraj je v visokogorju snežilo, meja sneženja se je ob koncu padavin spustila do okoli 1600 m. V visokogorju je zapadlo od 10 do 30 cm snega, nižje pa je novega snega večinoma le kakšen centimeter. Nov sneg se bo zaradi sončnega dopoldneva na prisojnih legah hitro ojužil, v bolj senčnih legah nad 2200 m pa bo ostal suh. Na vetru bolj izpostavljenih legah so na južnih straneh grebenov in sedel nastali zameti in klože.

V soboto zjutraj bo delno razjasnilo. Čez dan bo spremenljivo oblačno in tudi megleno, sredi dneva in popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe, lahko tudi posamezne nevihte. V visokogorju bo pihal šibak do zmeren veter zahodnih smeri, nižje pa bo veter spremenljiv in večinoma šibak. Na 1500 m bo sredi dneva okoli 6, na 2500 m pa okoli -1 °C. V noči na nedeljo nas bo prešel pas padavin, nekoliko se bo ohladilo. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1800 m. V nedeljo bo deloma sončno in večinoma suho. Na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli -5 °C. Tudi v ponedeljek se bo nadaljevalo suho vreme, sredi dneva ali popolne se bo pooblačilo.

Snežne razmere se bodo v visokogorju, zaradi snežnih ploh in vpliva sonca hitro spreminjale. Sneg se bo dopoldne ojužil, prožijo se lahko manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega. Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1900 m ostala ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa bo MAJHNA.

02.05.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije