Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezarna - 02.05.20

Nikoli ne odnehaj | Tekmovalno ledno plezanje

Dokumentarni film Nikoli ne odnehaj

Pred nami je še drugi dokumentarni film, ki spremlja Andreja in Tanjo Grmovšek pri njunih avanturah. V njem se prepletata dve zgodbi: njuna odprava v Indijo in prosti vzpon v prvenstveni smeri Never give up (prvenstven vzpon: Marko Lukić in Andrej Grmovšek, 31. 6., 1., 7. in 8. 7. 2007; prosti vzpon: Andrej Grmovšek, 15. 8. 2007; VIII+/IX-, 500 m), ki se nahaja v steni Tofane v italijanskih Dolomitih.

Andrej in Tanja Grmovšek sta konec poletja 2007 obiskala Indijo, natančneje himalajske gore na severu države Himachal Predesh, dolino Miyar. Nad dolino se dvigajo do tisoč metrov visoke granitne stene. Vrhovi, mnogi še neosvojeni, pa segajo preko 6000 metrov. Njun cilj so bili zahtevni prvenstveni vzponi v alpskem stilu.

Vreme na odpravi ni bilo idealno. V stenah se je kopičil sneg, ki razen v nižjih prisojnih stenah ni izginil niti v krajših obdobjih lepega, a zelo hladnega vremena. Po lažjem aklimatizacijskem prvenstvenem vzponu Toro Ridge (V+, 300 m) na Toro Peak (ok. 4850 m) in vzponu na estetsko dovršen ter še neosvojen vrh Korklum Gou-Window Peak (ok. 5600 m), po smeri Shangrila Ridge (VII, R, 600 m, 900 m dolžine) sta želela preplezati še prvenstveno smer v mogočnem in impresivnem stolpu Neverseen Tower. Le-ta po imenu, izgledu in zahtevnosti spominja na pakistanski Nameless Tower. Žal se je njuna želja v danih pogojih (zasnežena stena, temperature krepko pod lediščem) izkazala za neprimerno. Zato sta svoje plezalno avanturistične načrte preusmerila v nižje, sončne ter kopne stene in preplezal še dve prvenstveni smeri: Trident Ridge (VII/VII+, 500 m) na še neosvojeni Premsingh Peak (ok. 5200 m) in Lufoo Lam-Windy Way (VII+, 350 m) na David's 62 Nose (ok. 4950 m).

Kljub dokaj »zimskemu« vremenu sta uspela preplezati štiri prvenstvene smeri in osvojiti dva deviška vrhova. Pogoji za plezanje višjih sten, še posebej v hitrem alpskem slogu (ki sta ga načrtovala) žal niso bili ugodni.
Več na: grmoclimb.net
 
YouTube, 02.05.2020: Dokumentarni film Nikoli ne odnehaj

Oddaja Gorske sledi: Tekmovalno ledno plezanje

V prispevku je predstavljen dokaj nepoznan šport, tekmovalno ledno plezanje. Prva znana tekma v tem športu je bila že leta 1912 v Courmayerju na ledeniku Brenva. Organiziral pa jo je izumitelj klasičnih derez, ki je hotel na ta način pokazati prednosti derez pred sekanjem stopinj. Tej tekmi so sledile še tekme v Rusiji (prej SZ), s katerimi so začeli leta 1970.

Za začetke sodobnih lednih tekmovanj lahko štejemo tekme na 40-metrskem stolpu v Courchevelu v Franciji (od leta 1995 do leta 2000). Že tu so vidno vlogo igrali tudi slovenski alpinisti, zlasti legendarni Janez Jeglič.

V naslednjih letih se je ledno plezanje zelo hitro razvijalo. Leta 2000 se je organiziral svetovni pokal, leta 2002 pa je bilo tekmovalno ledno plezanje sprejeto pod okrilje UIAA (mednarodne planinske organizacije). Tekem je bilo vedno več in bile so vedno bolje organizirane.

V Sloveniji se je prva tekma v lednem plezanju zgodila leta 1994 v Bohinju. Potem so na tem prizorišču hitrostne tekme prirejali vse do leta 1999. Prvo težavnostno tekmo smo dobili leta 2000 v Solčavi. V sezoni 2002/2003 so bile tri tekme (Solčava, Mojstrana in Ruše) prvič povezane v Slovenski pokal v lednem plezanju.
Prispevek o tekmovalnem lednem plezanju smo posneli leta 2008 na tekmi za Slovenski pokal v Mojstrani (Mlačci).
 
YouTube, 02.05.2020: Oddaja Gorske sledi; Tekmovalno ledno plezanje

Plezarna: do preklica vse odpovedano

YouTube: Plezarna 2. maja 2020

Arhiv G-L: Gorske sledi >

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije