Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezarna - 21.04.20

... predstavlja - kot vsak dan - dva filma: Blagajev volčin in Župančičeva ...

Oddaja Gorske sledi: Blagajev volčin

Blagajev volčin je rastlina, ki danes med slovenskimi ljubitelji gora ni več tako zelo poznana in priljubljena kot nekoč, ko je njegovo odkritje ime Polhograjskih Dolomitov in kranjske dežele nasploh poneslo po vsej Evropi.
Blagajev volčin je leta 1837 na Polhograjski Gori odkril nek domačin, prvi pa ga je opisal Henrik Freyer. Njegovo nahajališče si je leta 1838 ogledal tudi sam saški kralj Friderik Avgust II. V naslednjih letih in desetletjih so ga zaradi prepričanja, da je endemit, zelo obširno proučevali. To proučevanje se je nadaljevalo tudi pozneje, ko so ugotovili, da je ilirsko-karpatskega izvora in je razširjen še v številnih drugih državah, predvsem na Balkanskem polotoku. Danes tako velja za najbolj proučeno rastlino pri nas in ga zaradi zgodnjega zavarovanja (že leta 1898 so ga zavarovali skupaj s Planiko) lahko štejemo za simbol naše naravovarstvene dejavnosti.
Blagajev volčin lahko pri nas danes občudujemo predvsem v mesecu aprilu. Najdemo pa ga lahko na več rastiščih v Polhograjskem hribovju, pa tudi v bližini Vrhnike oziroma na Zaplani, na več mestih blizu Zidanega Mostu, ob Kolpi in v okolici Idrije.
Z botaničarko dr. Nada Praprotnik smo se družili leta 2008.

YouTube, 21.04.2020: Oddaja Gorske sledi; Blagajev volčin

Župančičeva smer (grapa)

Zimsko ponovitev Župančičeve grape med Travnikom in Mojstrovko smo opravili v solidnih zimskih razmerah leta 2004. Klemen Zupanc ter Anže in Tine Marenče smo v zgornjem delu smeri plezali, preko strmih skalnih odsekov in zagozdenih balvanov, kar po grapi naravnost navzgor vse do vrha stene.

YouTube, 21.04.2020: Župančičeva smer (grapa)

Plezarna: do preklica vse odpovedano

 YouTube: Plezarna 21. aprila 2020


Arhiv G-L: Gorske sledi >

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije