Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 18.04.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V soboto bo sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Ponekod v zahodni in osrednji Sloveniji bo pihal jugozahodni veter.

V nedeljo dopoldne bo še dokaj sončno, popoldne in zvečer pa se bo od severovzhoda pooblačilo, začele se bodo pojavljati krajevne padavine, predvsem plohe in posamezne nevihte. Dopoldne bo pihal jugozahodni veter, ob prehodu hladne fronte pa bo zapihal okrepljen severovzhodni veter, pozno zvečer na Primorskem burja.
V ponedeljek bo sprva oblačno, padavine bodo zjutraj ponehale. Popoldne se bo delno zjasnilo, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem zmerna do močna burja. Hladneje bo.
V torek bo delno jasno, še bo vetrovno.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je zjutraj MAJHNA, 1. stopnje, čez dan pa je zlasti na strmih prisojnih pobočjih nad 1800 m ZMERNA, 2. stopnje.

Ob občutni otoplitvi se je snežna odeja zlasti na prisojnih pobočjih v četrtek začela hitreje preobražati in tudi taliti. Zjutraj je snežna odeja večinoma še pomrznjena in poledenela, čez dan pa se hitro omehča in ojuži. Ta proces je počasnejši v bolj senčnih legah.

V petek je bilo pretežno jasno. Temperatura na 1500 metrih je bila okoli 11, na 2500 metrih pa okoli 4 °C V soboto bo pretežno jasno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri. Temperatura bo podobna. V nedeljo bo sprva še sončno, sredi dneva in popoldne pa se pooblačilo. Pogoste bodo plohe in nevihte, ki se bodo najprej začele pojavljati v severnih gorstvih, kasneje pa še drugod. Sprva bo pihal šibak zahodni veter, proti večeru pa bo zapihal vzhodni veter. Sredi dneva bo na 1500 metrih okoli 10, na 2500 metrih pa okoli 3 °C. Zvečer pa se bo ohladilo, meja sneženja se bo spustila pod 2000 metrih. V ponedeljek bo sprva še bolj oblačno, popoldne se bo oblačnost trgala.

Tudi ob koncu tedna se bo ob sončnem in toplem vremenu sneg na osončenih legah ojužil in zmehčal. S strmih pobočij se bodo lahko prožili majhni plaziči mokrega snega, tam boste lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožili kakšen plaz mokrega snega predvsem na kložah. Snežna odeja bo ponoči pomrznila. V nedeljo popoldne bo sprva deževalo, zato se bo nevarnost plazenja nekoliko povečala. Ob ohladitvi v noči na ponedeljek pa zmanjšala. Nekaj novega snega pričakujejo le v visokogorju.

18.04.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije