Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 08.04.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V sredo bo jasno. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod drugod pa sredi dneva in popoldne veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, na Goriškem in ob morju do 23 °C.

V četrtek bo jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 3, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 19 do 24 °C.

V petek in soboto bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo sredi dneva in popoldne občasno zmerno oblačno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Ob otoplitvi se čez dan na prisojnih legah poveča nevarnost plazov mokrega snega. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih z napihanim snegom, ki se še nahajajo v visokogorju. Predvsem zjutraj in del dopoldneva je nevarnost zdrsov na zamrznjeni in poledeneli snežni odeji. Nižje je zaradi majhne količine snega nevarnost majhna.

Ob jasnem vremenu in zaradi tople zračne mase, se snežna odeja predvsem na prisojnih legah čez dan ojuži in ponoči pomrzne. Prevladuje proces srenjenja. V sredogorju se snežna odeja hitreje tali. V visokogorju so še mesta z napihanim snegom, tudi tam pa je na sončnih legah skorja. Vetru in soncu izpostavljene lege so vsaj zjutraj in del dopoldneva trde in deloma poledenele.

V sredo in četrtek bo jasno. Ledišče bo na višini najvišjih vrhov. Veter bo šibak, v sredo večinoma jugovzhodnik, v četrtek pa bolj severne smeri. V petek bo po jasnem začetku dneva nastajala plitva kopasta oblačnost. Pihal bo šibak jugozahodnik.

Ob pomladanski situaciji bo zjutraj in del dopoldneva nevarnost snežnih plazov majhna, kasneje pa se bo zlasti na prisojnih legah povečala. Zjutraj in zgodaj dopoldne bo predvsem v visokogorju nevarnost zdrsov. Povečevale se bodo razlike med prisojnimi in osojnimi legami, v prisojah bo sneg kopnel.

08.04.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije