Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 06.04.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V ponedeljek bo jasno. Na Primorskem bo pihala šibka burja, drugod pa veter vzhodnih smeri.

V torek bo jasno. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka, v Vipavski dolini dopoldne zmerna burja.

V sredo in četrtek bo jasno. V sredo bo še vetrovno. V zatišnih legah bo zjutraj možna slana.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Ob otoplitvi se čez dan na prisojnih legah poveča nevarnost plazov mokrega snega. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih z napihanim snegom, ki se še nahajajo v visokogorju. Predvsem zjutraj in del dopoldneva je nevarnost zdrsov na zamrznjeni in poledeneli snežni odeji. Nižje je zaradi majhne količine snega nevarnost majhna.

Ob precej sončnem vremenu in zaradi vse toplejše zračne mase, se je snežna odeja predvsem na prisojnih legah hitreje preobraža. Sneg se čez dan ojuži in ponoči pomrzne. Prevladuje proces srenjenja. V sredogorju se snežna odeja hitreje tali. V visokogorju so še mesta z napihanim snegom, tudi tam pa je na bolj sončnih legah nastala skorja. Vetru in soncu izpostavljene lege so vsaj zjutraj in del dopoldneva trde in deloma poledenele.

Od ponedeljka pa vse do vključno četrtka bo večinoma jasno. Vsak dan bo za kakšno stopinjo topleje, izrazitejšo otoplitev pa pričakujemo v četrtek. V ponedeljek bo na 1500 metrov okoli 4, na 2500 m pa okoli 0 °C, v četrtek pa bo na 1500 metrov okoli 10, na 2500 metrov okoli 4 °C. Pihal bo šibak do zmeren veter vzhodnih smeri.

Ob pomladanski situaciji bo zjutraj in del dopoldneva nevarnost snežnih plazov majhna, kasneje pa se bo zlasti na prisojnih legah povečala. Zjutraj in zgodaj dopoldne bo nevarnost zdrsov. Še hitrejšo preobrazbo snežne odeje pričakujemo v drugi polovici tedna, ko se bo otoplilo. Povečevale se bodo razlike med prisojnimi in osojnimi legami.

06.04.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije