Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jubilejni smuk s Triglava

L-G: V gosti megli in po mokrem snegu je včeraj nad 30 tekmovalcev presmučalo ...

... našo triglavsko progo — Zmagali so Nemci, najboljši naši pa so bili Malnar, Lukanc in Žvan

Mojstrana, 31. marca 1940
Leta 1927. so naši vrli smučarski voditelji prvi poizkusili izvesti tako zvani vztrajnostni smuk s Triglava, kakor so takrat imenovali, sedaj že daleč po svetu znani »Triglavski smuk«. Začetek je bil zelo težak, ker jim je deloma nagajalo slabo vreme, pa tudi v organiziranju tako velike prireditve še niso imeli prave prakse. Od tedaj je bil ta smuk s Triglava s presledki izveden že devetkrat, letos pa je bil na sporedu desetič, torej obenem jubilejni, ki so se ga naši smučarji zato udeležili še z večjim veseljem.

Priprave v snegu in viharju

Tudi letos sta imela tehnična voditelja prireditve gg. Vučnik in Kogovšek mnogo skrbi in veliko dela, preden sta pripravila progo. Snežni meteži ter megla in vihar, ki so od ponedeljka do petka zajeli Triglavsko pogorje, so skoraj onemogočili vsako delo in vsak trening. Zgodilo se je celo, da je v četrtek skupina funkcionarjev in tekmovalcev morala ostati čez noč v lovski koči v Zgornji Krmi, ker se zaradi snežne nevihte ni mogla vrniti v Staničevo kočo. Za letos je bila za Triglavski smuk po snežnih razmerah preteklega tedna določena drugačna proga, zaradi novega snega pa so morali prireditelji v zadnjem hipu progo spet spremeniti in jo položiti v staro traso, deloma pa tudi skrajšati. To pot je potekala izpred Staničeve koče pod Ržjo mimo Rjavine preko Apnenice skozi Gornjo Krmo do Travne doline, kjer je bil cilj.

Kakor smo že omenili, je bilo delo na progi letos zelo otežkočeno, kajti organizatorji so morali v 60 cm debelem novem snegu pripraviti kilometre dolgo progo popolnoma na novo. Zato jim gre še prav posebno priznanje, da je bila letošnja tekma sploh izvedena. Tako približno se je izjavil in se ni mogel načuditi vzorno pripravljeni progi tudi vodja nemške ekipe g. Weissbacher iz Beljaka. V dolžino je merila 4 km, višinske razlike pa ji je ostalo okoli 900 m, na njej pa je bilo postavljenih 8 smernic vratic. Tudi damsko progo so nekoliko skrajšali in je bil cilj že na Apnenici. Zaradi slabega vremena so prav tako kakor prireditelji trpeli posledice tudi tekmovalci, ki niso mogli dovolj trenirati. Razen tega so razen Tržičanov, ki so prišli že v sredo, začeli udeleženci prihajati na Staničevo kočo šele v soboto dopoldne, domačini in tudi vsa nemška ekipa.

33 tekmovalcev

Udeležba tekmovalcev je bila kljub vsem nevšečnim okoliščinam prav lepa. Nemci so prišli s 4 tekmovalci in 1 tekmovalko, ki so vsi bili dovolj močni, da so z eno samo izjemo zasedli vsa najboljša mesta. Sicer pa je res, da je bila nemška ekipa sestavljena iz samih prvorazrednih tekmovalcev, ki so dosegli že mnogo domačih in tudi mednarodnih zmag. Prišli so Seer, ki je bil letos na prvenstvu Ostmarke v alpski kombinaciji tretji, dalje Gustl Maier, ki je že dvakrat zmagal na Triglavu in spada tudi med znane nemške alpske smučarje ter še Körner in Kullnig, ki sta prav tako odlična predstavnika nemškega I. razreda. »Šibki spol« je zastopala Jetti Schrottenbach, ki je tudi že stara znanka Triglava in je že enkrat zmagala tamkaj. Od naših so razen Heima, ki je bil zadržan, prišli skoraj vsi, ki kaj pomenijo v alpskem smučanju. Med dekleti je bila udeležba domačih zelo pičla. Nehote se nam vsiljuje vprašanje, kje so bile danes vse one tekmovalke, ki so v letošnji sezoni na račun ministrstva za telesno vzgojo dovršile tečaj v alpski kombinaciji, pa jih ni bilo na tekmovanje, ki je kot zaključno najlepše v vsej sezoni in prihajajo tekmovat nanj celo daleč iz tujine ...

Starterju Bogu Šramlu se je javilo 27 tekmovalcev in 6 tekmovalk, torej vsega 33 udeležencev. Prve so šle na start dame. S 1. številko je šla na progo Nemka Schrottenbach, ki je vso pot kljub hudi megli presmučala brez padca in dosegla odličen čas 4:55. Naša prvakinja Poldka Pernuševa ni imela takšne sreče; kmalu od starta si je pri prvih vratcih zlomila smučko in je morala ostali del presmučati samo na eni. Ostale tekmovalke so v formi precej zaostajale in niso prišle resno v poštev, da bi odvzele zmago gostinji.

Rezultati
Podrobni rezultati pri dekletih so bili naslednji:
1. Schrottenbach Jetti (Nemčija) 4:55.
2. Šulgaj Helena 6:17,
3. Pavlič Erika,
4. Fajdiga Darinka (vse tri SmK Ljubljana),
5. Lazička Vlasta (Tržič).

Ob 11.15 je starter odpravil na progo moške. Kot prvi je startal Nemec Kullnig, potem pa so v enominutnih presledkih sledili drug za drugim ostali. Kakor dekleta je tudi moške močno ovirala huda megla, težave pa so imeli tudi s težkim, mokrim snegom. Nemci so kljub temu smučali zelo dobro, kar najbolj kaže, kako vsestransko so pripravljeni za vsako konkurenco. Od naših sta se najbolje odrezala Molnar Saša in Lukanc iz Tržiča, ki sta oba progo presmučala brez padca in potisnila vsaj enega odličnega Nemca na slabše mesto.

Podrobni rezultati med moškimi so bili naslednji:
1. Maier Gustl 5:01.2,
2. Seer Karl 5:03,
3. Körner Kari (vsi trije Nemčija) 5:28,
4. Molnar Saša (SmK Ljubljana) 5:46,
5. Lukanc Slavko (SK Tržič) 5:48.8,
6. Kullnig Vincenc (Nemčija) 5:54,
7. Žvan Alojz (Gorenjec) 6:02.4,
8. Praček Ciril (Skala) 6:05.4,
9. Žnidar Emil 6:12.4.
10. Bertoncelj Janez (oba Gorenjec) 6:16,
11. Rekar Ivan (Dovje - M.) 6:22.4,
12. Mulej Tinček (Ilirija) 6:42.2.

Na cilj je prispelo še 11 tekmovalcev, štirje pa so odstopili na progi. Po moštvih je zasedel 1. mesto ASK Gorenjec (Žvan, Žnidar, Bertoncelj) 2. pa SK Tržič (Lukanc, Čarman, Štefe). Po razredih je bil vrstni red tekmovalcev naslednji: I. razred: Lukanc (Tržič), Žvan (Gorenjec), Praček (Skala). II. razred: Molnar (SmK L.), Bertoncelj (Gor.), Rekar (D. M.). m . razred: Mulej Tinček (I.), Mulej Miloš (I.) Ropret (Bratstvo).

Popoldne ob 17. je bila pred hotelom »Triglavom« v Mojstrani razglasitev rezultatov in razdelitev daril, kjer sta tekmovalce pozdravila podpredsednik JZSS Joso Gore in delegat nemške smučarske zveze ing. Bildstein. Plasirani tekmovalci so prejeli krasne plakete, oni pa, ki so dosegli nad polovico boljše čase od najboljšega, še lične triglavske znake\v spomin na Triglavski smuk. Organizacija prireditve je bila kljub vsem težavam z vremenom in snegom prav dobra.

Jutro, 1. april 1940  

Ljudje-gore - Boris Štupar, 31.03.2020
Jubilejni smuk s Triglava

1 komentarjev na članku "Jubilejni smuk s Triglava"

Tone Škarja,

Že po Anschlussu! Tile Nemci so bili predvsem Korošci in Tirolci, takrat že del Reicha. Slovenci pa ne kot Slovenci ali celo Jugoslovani, temveč razdeljeni po klubih. Tipično. No, po letu dni in enem tednu (na cvetno nedeljo) smo tudi mi padli po Reich. Nadaljevanje je znano, tipična razdeljenost se je pokazala kot virus za resno bolezen. Še zdaj okrevamo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije