Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.03.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo povečini pretežno oblačno, rahle padavine bodo postopno ponehale. Čez dan se bo predvsem na Primorskem delno razjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, ki bo čez dan slabela. Ponoči se bo jasnilo, po nekaterih nižinah lahko nastane kratkotrajna megla.

V soboto bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo.
V nedeljo bo sprva deloma jasno, popoldne pa bo oblačnost postopoma naraščala, možne bodo popoldanske plohe.
V ponedeljek kaže na oblačno vreme z občasnimi padavinami. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Znova se bo občutno ohladilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje na mestih z napihanim snegom. Zaradi močnega vzhodnega vetra so ta večinoma nastala na južnih in zahodnih pobočjih. V petek popoldne se bo ob otoplitvi in postopni razjasnitvi snežna odeja ojužila. Predvsem na mestih z napihanim snegom lahko ob manjši obremenitvi lahko sprožite manjše plazove mokrega snega.

V zadnjih dveh dneh je občasno rahlo snežilo. Zapadlo je od 5 do 20 centimetrov suhega snega na večinoma trdo podlago, več snega je padlo v vzhodnih in južnih gorstvih ter hribovjih. Ob sneženju je pihal severovzhodni do jugovzhodni veter. Večina napihanega snega je na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Vetru izpostavljene lege so ponekod poledenele, zlasti to velja za grebene.

V petek bo sprva še oblačno in megleno, popoldne pa se bo zlasti v visokogorju jasnilo. Rahlo sneženje bo popoldne ponehalo. Zjutraj in dopoldne bo še pihal bo zmeren do močan vzhodni veter, ki bo popoldne slabel. Temperatura na 1500 metrov bo okoli -1, na 2500 metrov pa okoli - 4 °C. Jutri bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri, proti večeru pa bo zapihal šibak veter severnih smeri. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 3, na 2500 metrov pa okoli -4 °C. V nedeljo bo sprva deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo, čez dan bo oblačnost naraščala. Sredi dneva in popoldne se bodo začele pojavljati plohe. Meja sneženja bo sprva nad 1500 metrov. V noči na ponedeljek bo snežilo, občutno se bo ohladilo. Vetrovno bo.

V soboto in deloma tudi v nedeljo se bodo zaradi občutne otoplitve na osončenih, strmejših pobočjih lahko prožili posamezni plazovi mokrega snega, predvsem na mestih z napihanim snegom. Nad okoli 1800 metrov bo nevarnost snežnih plazov ostala ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa majhna 1. stopnje. V visokogorju bo še vedno tudi nevarnost zdrsov. V noči na ponedeljek bo predvidoma snežilo, vendar so količine padavin še negotove. Ob morebitni večji količini snega, se bo nevarnost snežnih plazov POVEČALA.

27.03.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27642

Informacije

Informacije