Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 26.03.20

26.03.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

četrtek, 26. marec 2020, ob 09:28, Franci Savenc, ogledov: 128

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V četrtek bo oblačno. Na Primorskem bo povečini suho, pihala bo močna burja. Drugod bo občasno rahlo snežilo, popoldne pa bo po nižinah sneg prešel v rahel dež. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 7, na Primorskem do 10 °C.

V petek bo pretežno oblačno, občasno bo ponekod rahlo deževalo. Burja na Primorskem bo počasi slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem okoli 8, najvišje dnevne od 5 do 13, na Primorskem do 15 °C.
V soboto bo deloma sončno. Burja bo ponehala. Topleje bo.
V nedeljo bo spremenljivo oblačno, predvsem popoldne se bodo pojavljale krajevne padavine.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1900 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje, po evropski pet stopenjski lestvici. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje na mestih z napihanim snegom. Zaradi močnega severovzhodnega vetra so ta večinoma na južnih in zahodnih pobočjih.

Snežna odeja je večinoma trda in skorjasta, le v senčnih legah visokogorja je sneg ponekod mehak. Večina napihanega snega je na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Vetru izpostavljene lege so ponekod poledenele, zlasti to velja za grebene.

V sredo bo oblačno in ponekod megleno. Predvsem v vzhodnih Karavankah ter v kamniško Savinjskih Alpah bo rahlo snežilo. Pihal bo okrepljen severovzhodnik. Temperatura bo pod ničlo. V četrtek, bo oblačno in marsikje megleno. V večjem delu naših gora bo rahlo snežilo. Severovzhodnik se bo še nekoliko okrepil. Popoldne se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 700 m nadmorske višine. Tudi v petek bo prevladovalo oblačno vreme z občasnim rahlim sneženjem, ki bo čez dan ponehalo. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1000 m. Veter bo nekoliko oslabel. V soboto in nedeljo bo suho in občutno topleje.

Snežne razmere se v četrtek in jutri, pa večinoma tudi še v petek, zaradi mrzlega vremena ne bodo kaj dosti spreminjale. Ob zmernem do močnem severovzhodnem vetru se bodo območja z napihanim snegom še nekoliko povečala. Nad okoli 1900 m bo nevarnost snežnih plazov ostala ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa majhna 1. stopnje. Še vedno pa bo precejšnja NEVARNOST ZDRSOV. V soboto in nedeljo se bodo zaradi občutne otoplitve na osončenih, strmejših pobočjih lahko prožili posamezni plazovi mokrega snega, tudi sicer se bo snežna odeja nekoliko labilizirala, še posebej, če bo oblačnosti malo.

eXTReMe Tracker