Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zaprte planinske poti

PZS, 23.03.2020, ob 15.15
Zaprte planinske poti zaradi novega koronavirusa | seznam

torek, 24. marec 2020, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 456

Foto: Matej Ogorevc... zaradi novega koronavirusa - seznam

Na pobudo civilne zaščite ali odredbe občin je bila do nadaljnjega prepovedana uporaba določenih planinskih poti, v nekaj primerih celo vseh poti na območju posameznih občin.

Zaradi ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa oz. bolezni COVID-19, je zaprtih več planinskih poti. Pozivamo in prosim k doslednemu upoštevanju predpisanih ukrepov.

  • PD Atomske toplice Podčetrtek in PD Pristava sta na pobudo Civilne zaščite in medobčinskega inšpektorata do preklica zaprli vse planinske poti na območju Velike in Male Rudnice in Olimske gore, ki se nahajajo na območju Občine Podčetrtek.
  • PD Vipava obvešča, da je civilna zaščita do nadaljnjega prepovedala uporabo zelo zahtevnih planinskih poti iz Gradišča pri Vipavi na Gradiško Turo (Furlanovo in Otmarjevo pot). Zaprto je tudi parkirišče pri kampu Tura.
  • PD Solčava na predlog Civilne zaščite želi zaščititi vse ljubitelje gora in reševalno ter zdravniško osebje, zato sporoča, da so do nadaljnjega zaprte vse planinske poti v oskrbi PD Solčava. Poti se nahajajo v občini Solčava.
  • PD Mežica sporoča, da vse do preklica velja odredba o zaprtju planinskih poti v oskrbi PD Mežica, ki se nahajajo na področju občine Mežica (Dom na Peci) in Občine Solčava (Koča v Grohotu pod Raduho).
  • Planinsko turistična kmetija Kumer in PK Peca-Olševa obvešča, da so zaradi preprečitve širjenja bolezni COVID-19 do preklica zaprte planinske poti od Kumra do Olševe, avstrijske meje in proti Peci. Zaprte so tudi vse kolesarske poti na tem območju (Topla-Kumer-Sv. Jakob v Koprivni).

Komentiraj (3):

Primož Auersperger, sreda, 25. marec 2020, ob 21:50

Nekoliko nenavadne zapore poti v sredogorju. To pomeni, da se po odprti poti hodi na lastno odgovornost po zaprti poti pa na lastno lastno odgovornost. Zanimivo je, da se zapirajo sredogorske poti bogu za hrbtom, kjer se lahko zagotavlja ustrezno razdaljo, ne pa poti npr. na Šmarno goro in podobne.

Primož Auersperger, četrtek, 26. marec 2020, ob 07:30

Hojs je povedal, da nadzor na terenu kaže dobro sliko. Po njegovih besedah so iz 5000 pregledanih situacij našli 2% kršitev. In da je treba le vztrajati. Ne vem kaj k temu pripomorejo zapore poti v sredogorju, ker je izpostavljanje soncu dokazano koristno za imunski sistem, ker deluje D vitamin kot neke vrste obramba pljučnih celic. Se pa vidi, da se po disciplini kot narod definitivno razlikujemo od Italijanov. Samo upam, da niso zapore poti povezane z zaprtjem koč in izgubo gospodarskega interesa. Ker če je temu v katerem primeru tako, je to dokaj žalostno in terja obračun na zvezi. Lepo in precej enostavno je razložil vse okrog coronavirusov in tudi tega zadnjega en imunolog, ki se mu je ljubilo posneti tole, vredno je ogleda:
https://hudo.com/si/2020/03/23/video-ki-je-vreden-pozornosti-slovenski-imunolog/

Matej Kucler, četrtek, 26. marec 2020, ob 16:58

Glavno, da je bil moj komentar izbrisan: Ga ponavljam še enkrat, da so planinske poti zaprli je vzrok, ker niso upošteval odloke o prepovedi druženja. Tud izhodišče v Dvoru pri Polhovem Gradcu je s trakom zaprt, ker so se prejšnji vikend drenjal.

eXTReMe Tracker