Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 19.03.20

GRS Mojstrana posredovala na Malem Triglavu
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 10.56 je pri sestopu s Triglava zdrsnil planinec in se smrtno ponesrečil. Posredovali so reševalci GRS Mojstrana, helikopter Slovenske vojske in zdravnik HNMP, ki so truplo prepeljali v dolino.

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo pretežno jasno in toplo. Popoldne bo ponekod zapihal južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 °C.

V petek bo pretežno jasno, popoldne bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 5, topleje bo ponekod v višjih legah ter ob morju, najvišje dnevne pa bodo od 16 do 22 °C.
V soboto se bo postopno pooblačilo. Zjutraj bo kakšna ploha možna v zahodnih krajih, popoldne in v noči na nedeljo se bodo krajevne padavine pojavljale tudi drugod. V noči na nedeljo se bo meja sneženja lahko ponekod spustila do nižin. Na Primorskem bo zapihala burja.
V nedeljo zjutraj bodo padavine povsod ponehale. Čez dan se bo jasnilo. Občutno hladneje bo, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa majhna, 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Ob dnevnem segrevanju in sončnem vremenu se sredi dneva in popoldne možnost plazenja poveča.

V visokogorju je snega precej, pod okoli 1500 m pa hitro vse manj. Snežne razmere so precej različne. Snežna odeja je ponoči in zjutraj pomrznjena in skorjasta, čez dan se na osončenih legah ojuži in zmehča. Le v senčnih legah visokogorja je sneg slabo preobražen in večinoma ostane suh ali pomrznjen tudi čez dan.

V četrtek bo jasno, temperatura bo povsod nad ničlo. Pihal bo šibak jugozahodnik. V petek se bo precej jasno, a se bodo začeli počasi nabirati oblaki na pobočjih sredogorja zahodnih in južnih Julijskih Alp. Pihal bo večinoma šibak jugozahodnik. ledišče bo na nadmorski višini okoli 2600 m. V soboto bo spremenljivo oblačno. predvsem sredi dneva, popoldne in v noči na nedeljo se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. Količina ne bo velika. Počasi se bo hladilo, izraziteje pa šele v noči na nedeljo. V nedeljo bo sprva oblačno, čez dan se bo jasnilo. Pihal bo zmeren do močan veter severnih smeri. Tudi v ponedeljek in torek se bo nadaljevalo mrzlo vreme v gorah.

Sneg se bo v četrtek in petek ter deloma še v soboto čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Zaradi otoplitve in sončnega vremena se bo možnost plazenja povečala predvsem od sredine dopoldneva do poznega popoldneva, ponoči in zjutraj bo snežna odeja bolj stabilna, krepila se bo skorja. Le v senčnih legah visokogorja bo sneg ostal slabše preobražen in večinoma suh. Previdnost velja predvsem na strmejših južnih pobočjih v času višjih dnevnih temperatur. Od nedelje dalje bo snežna odeja zaradi nizkih temperatur dokaj stabilna. Povečala se bo nevarnost zdrsov na vetru in soncu izpostavljenih legah.

19.03.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije