Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 16.03.20

GRS Mojstrana reševala psa
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 14.49 je planincu pri sestopu z Debele peči, občina Gorje, pes padel v brezno. Posredovali gorski reševalci postaje GRS Mojstrana in posadka s helikopterjem Slovenske vojske. Ker je obstajala možnost, da se je pes ujel na polico, je helikopter opravil ogled celotne stene in terena pod steno. Psa niso našli.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo precej jasno, burja bo zjutraj ponehala tudi v Vipavski dolini.

V torek bo sprva precej jasno, popoldne in zvečer pa bo oblačnost od severa naraščala.
V noči na sredo bo na severovzhodu možna kakšna kaplja dežja, v sredo dopoldne pa se bo razjasnilo. Čez dan bo v notranjosti Slovenije nastalo nekaj spremenljive oblačnosti.
V četrtek bo sončno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov, nižje pa majhna, 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Ob dnevnem segrevanju in sončnem vremenu pa se sredi dneva in popoldne možnost plazenja poveča.

V visokogorju je snega precej, pod okoli 1500 metrov pa hitro vse manj. Snežne razmere so precej različne. Snežna odeja je bila ob koncu tedna pomrznjena, ob otoplitvi pa se sedaj čez dan ojuži, ponoči pomrzne. Le v senčnih legah visokogorja ostaja sneg tudi čez dan pomrznjen ali suh. Veliko je napihanega snega in opasti. Na sončnih legah je sneg skorjast in ga je nekoliko manj kot v senčnih legah, kjer je ponekod v visokogorju še mehak.

V ponedeljek bo jasno, temperatura bo večinoma malo nad ničlo. Pihal bo šibak jugozahodnik. V torek se bo sredi dneva in popoldne postopno pooblačilo, baza oblakov bo do večera nad vrhovi. Pihal bo šibak severni do vzhodni veter. Še malo topleje bo. V sredo se bo zjutraj razjasnilo, čez dan bodo nastajali plitvi kopasti oblaki. Pihal bo šibak severovzhodni veter. V četrtek in petek se bo nadaljevalo toplo in razmeroma sončno vreme.

Sneg se bo čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Zaradi otoplitve in sončnega vremena se bo možnost plazenja povečala predvsem od sredine dopoldneva do poznega popoldneva, ponoči in zjutraj bo snežna odeja bolj stabilna, krepila se bo skorja. Le v senčnih legah visokogorja bo sneg ostal slabše preobražen in večinoma suh. Na daljši rok se bo snežna odeja počasi stabilizirala. Previdnost velja predvsem na strmejših južnih pobočjih v času višjih dnevnih temperatur.

16.03.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije