Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 13.03.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Sprva bo občasno rahlo deževalo na zahodu, sredi dneva pa na severovzhodu in dež se bo popoldne in zvečer širil proti zahodu. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem zvečer zmerna burja. Temperature bodo sredi dneva dosegle od 11 do 17 °C, popoldne pa se bo od severovzhoda hladilo.

Ponoči bodo padavine ponehale, najkasneje na Gorenjskem. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Jutranje temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem okoli 9 °C.

V soboto bo pretežno oblačno. Dopoldne bo večinoma suho, popoldne pa se bodo od zahoda razširile padavine, ki ne bodo dosegle Prekmurja in dela Štajerske. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 500 in 800 m. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, v notranjosti pa predvsem sredi dneva in popoldne severovzhodnik Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 11, v Gornjesavski dolini okoli 4, na Primorskem do okoli 14 °C.

V nedeljo in v ponedeljek bo pretežno jasno in razmeroma hladno. Veter bo v nedeljo čez dan oslabel in v noči na ponedeljek ponehal.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa majhna, 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Spontano plazenje je manj verjetno.

V visokogorju je snega precej, pod okoli 1500 m pa hitro vse manj. Snežne razmere so precej različne. Snežna odeja se je ob otoplitvi v preteklih dneh nekoliko sesedla in stabilizirala. Veliko je napihanega snega in opasti. Na sončnih legah je sneg skorjast in ga je nekoliko manj kot v senčnih legah, kjer je ponekod še mehak.

V sredo bo oblačno in tudi megleno. Sprva se bodo zlasti v zahodnih gorstvih pojavljale manjše padavine. Meja sneženja bo visoko, nad 2000 m. Popoldne in zvečer nas bo prešla hladna fronta. Padavine se bodo prehodno nekoliko okrepile, a hitro ponehale. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo do večera spustila do nadmorske višine okoli 1100 m. Predvidoma bo zapadlo od 5 do okoli 10 cm snega. Popoldne bo zapihal severni veter. V soboto bo oblačno in ponekod megleno, popoldne bo občasno spet rahlo snežilo. Pihal bo vzhodni do severovzhodni veter. Hladno bo, ledišče bo na nadmorski višini okoli 1100 m. V nedeljo bo pretežno jasno, le dopoldne bo na obronkih vzhodnih Julijcev ter Kamniško Savinjskih Alp nekaj oblačnosti. Hladno bo. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Tudi v ponedeljek bo pretežno jasno in že nekoliko topleje.

Sneg bo pomrznil, nekaj novega ga bo zapadlo, a količina ne bo prav velika - pričakujejo od 10 do okoli 20 cm. Zameti bodo nastajali predvsem na zahodnih pobočjih. V nedeljo bo sonce na prisojnih pobočjih čez dan nekoliko ojužilo sneg, ki bo ponoči pomrznil in krepila se bo skorja. Od ponedeljka dalje bo postopno spet topleje, zato se bo sneg hitreje sesedal in preobražal, a hkrati čez dan na osončenih legah prehodno stabiliziral. Predvsem na strmih pobočjih se bodo lahko spet prožili posamezni plazovi mokrega snega.

13.03.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije