Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 09.03.20

09.03.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

ponedeljek, 9. marec 2020, ob 09:45, Franci Savenc, ogledov: 243

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V ponedeljek bo pretežno oblačno, predvsem na severu je možna tudi kakšna dežna kaplja.

V torek bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno in razmeroma toplo, pihati bo začel jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov ZNATNA, 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov, nižje kjer je še dovolj novega snega pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim novim snegom, ki so zaradi močnega jugozahodnika predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Na strmejših pobočjih se lahko sprožijo manjši plazovi nesprijetega snega, že ob manjši obremenitvi snežne odeje pa lahko predvsem na mestih z napihanim snegom sprožite kložast plaz. Posamezni plazovi se lahko s strmejših pobočij sprožijo tudi spontano. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je novi sneg spihan do stare podlage, je nevarnost zdrsov.

Snežna odeja se v gorah postopno kopiči. Do ponedeljka zjutraj je zapadlo od 5 do okoli 20 centimetrov snega, odvisno od nadmorske višine manj ga je tudi v vzhodnem delu Karavank in Kamniško Savinjskih Alp. Ledišče je v ponedeljek pod okoli 800 metrov nadmorske višine, a novi sneg je res suh in rahel šele nad okoli 1500 metrov nadmorske višine. Plast novega snega je mehka in rahla, pod njo je debelejša plast gostejšega snega. Veliko je zametov, nastale so nove opasti. Vetru izpostavljeni grebeni so močno spihani, predvsem tam je sneg trd in poledenel.

V ponedeljek bo sprva oblačno in megleno, sneženje bo čez dan oslabelo in postopno ponehalo. Sprva bo še pihal jugozahodnik, ki se bo proti večeru obračal v severno smer. V torek bo sprva oblačno, popoldne se bo od severa jasnilo. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1200 metrov. V nedeljo bo precej jasno. Severni veter bo oslabel. V ponedeljek bo pretežno oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Veter bo razmeroma šibak in spremenljive smeri. Še bo razmeroma hladno.

Novega snega je bilo do ponedeljka zjutraj nekoliko manj, kot smo pričakovali, zato ostaja nevarnost snežnih plazov ZNATNA, 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov in bo taka v visokogorju tudi ostala v prihodnjih dneh. Predvsem bodo nevarna mesta z napihanim snegom in strmejša pobočja. V soboto popoldne, zlasti pa v nedeljo, bodo ob sončnem vremenu čez dan nevarnejša tudi osončena pobočja, kjer se bo sneg ojužil in postal bolj nestabilen. Takrat se bodo lahko sprožili posamezni večji plazovi s strmih, južnih pobočij. V ponedeljek bo zaradi oblačnega vremena spontano plazenje spet manj verjetno.

eXTReMe Tracker