Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Alpi Giulie Cinema

Primorski dnevnik, 03.03.2020
Filmski festival Alpi Giulie Cinema

petek, 6. marec 2020, ob 05:26, Uredništvo G-L, ogledov: 216

Primorski dnevnik: Festival gorniškega filma Alpi Giulie Cinema, ki ga prireja združenje Monte Analogo, ...

... je v tridesetih letih svojega obstoja na tržaško filmsko platno privabil tudi bližnji državi, Slovenijo in Hrvaško. V ospredje hoče postaviti drugačen pogled na gore, ki bi bil različen od stereotipa osvajanja vrhov, nevarnosti, podviga ali bolj banalno športne spektakularnosti.

Organizatorji v podobnem duhu zagovarjajo, da niti alpinizem ni mogoče omejiti na golo vajo mišic. Poudariti hočejo vlogo vseh tistih čustev, ki človeka silijo od raziskovanja do znanja, od prijateljstva do solidarnosti ter skrbi do okolja, v katerem živimo.

V baru knjigarni Knulp v Ul. Madonna del Mare 7 v Trstu bodo v četrtek ob 18. uri predvajali dokumentarec Dreamland, v katerem Stanislaw Berbeka obuja spomine na svojega očeta, uglednega poljskega alpinista in popotnika Macieja Berbeka. Ob 20.30 pa bo na vrsti film Fosco Maraini, il Miramondo, ki je v bistvu homaž enemu izmed najpomembnejših italijanskih etnologov in raziskovalcev.

Teden navrh, to je v torek, 10. marca, bodo vedno na isti lokaciji nadoknadili večer, ki je v četrtek, 27. februarja, odpadel zaradi izrednih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Snidenje se bo začelo ob 18. uri z dvema kratkometražcema in filmom Time to leave, v katerem Orhan Tekeoglu pripoveduje življenjsko zgodbo osemdesetletnega Hasana, ki se po povratku v rodno Turčijo preseli v svojo staro hišo med gorami. Ob 20.30 pa je po kratkometražnem filmu Querschnitt Elise Nicoli na vrsti delo Jossta Van der Weila Dremmenland, v ospredju katerega je doživljanje šestdesetletnega samotarja v norveških gorah.

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker