Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 05.03.20

05.03.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

četrtek, 5. marec 2020, ob 09:29, Franci Savenc, ogledov: 492

GRS Bohinj pomagala turnemu smučarju
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 12.05 si je na smučišču Vogel, občina Bohinj, turni smučar poškodoval koleno. Gorski reševalci GRS Bohinj so ga na kraju oskrbeli in ga prepeljali v dolino, od koder je sam šel v bolnišnico.

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo sprva pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Dopoldne se bo od zahoda začelo oblačiti. Pozno popoldne ali zvečer bodo predvsem v zgornjem Posočju že možne manjše padavine. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter. Ponoči se bodo padavine okrepile in razširile na vso Slovenijo. Sprva bo meja sneženja med 400 in 700 metrov, nato višje. Ob morju se bo prehodno okrepil jugo, ki bo zjutraj hitro ponehal.

V petek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo popoldne postopno slabele in ponekod ponehale. Dopoldne bo na Primorskem in Notranjskem pihal jugozahodnik, popoldne na severovzhodu severni veter, zvečer na Primorskem šibka burja. V noči na soboto bo prehodno spet nekaj padavin predvsem na jugu države.
V soboto bo sprva oblačno, popoldne pa se bo od severa postopno delno razjasnilo, predvsem na vzhodu bo možna kakšna popoldanska ploha.
V nedeljo kaže na dokaj sončno vreme.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZNATNA, 3. stopnje po evropski petstopenjska lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov, nižje kjer je še dovolj novega snega pa ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjska lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Predvsem so nevarna mesta z napihanim novim snegom, ki so zaradi močnega jugozahodnika predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Na strmejših pobočjih se lahko sprožijo manjši plazovi nesprijetega snega, že ob manjši obremenitvi snežne odeje pa lahko predvsem na mestih z napihanim snegom sprožite kložast plaz. Kakšen plaz se lahko s strmejših pobočij sproži tudi spontano. Pod nadmorsko višino 1700 metrov na izrazitih prisojnih legah niso izključeni tudi posamezni spontani plazovi mokrega snega. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je novi sneg spihan do stare podlage, je nevarnost zdrsov.

Snežna odeja se v gorah postopno kopiči. V torek je občasno snežilo, v sredo pa so padavine oslabele. Zapadlo je še od 10 do 40 centimetrov snega. Od ponedeljka zjutraj se je snežna odeja nad višino okrog 1600 metrov odebelila za od 50 do 100 cm. V vzhodnem delu Kamniško - Savinjskih Alp, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju pa precej manj, večinoma od 5 do 30 centimetrov. Sneg je rahel in mehak ter nad okoli 1700 metrov suh, nižje pa je sprva padal moker sneg, v torek pa je čez dan ob ohladitvi zapadlo nekaj centimetrov suhega snega. Snežna odeja je tam deloma pomrznila. Veliko je zametov, nastale so nove opasti. Vetru izpostavljeni grebeni so močno spihani, predvsem tam je sneg trd in poledenel.

V četrtek bo sprva pretežno jasno, le na Bovškem bo lahko že zjutraj nekaj oblačnosti. Drugod se bo od zahoda začel oblačiti dopoldne in vrhovi bodo občasno v oblakih. Vzhodne Karavanke in Pohorje bosta večji del dneva še v deloma sončnem vremenu. Pihal bo sprva šibak jugozahodnik, ki se bo popoldne nekoliko okrepil. Temperatura na 1500 metrov bo sredi dneva okoli -1, na 2500 metrov pa okoli -5 °C. V noči na petek bo sneženje zajelo vsa gorstva, snežilo bo do dolin. Padavine bodo v petek čez dan oslabele. Več padavin bo padlo na območju Julijskih Alp. Pihal bo zmeren do močan južni do jugozahodni veter. Veter bo v petek dopoldne oslabel in obrnil na severovzhodno smer. Sredi dneva bo na 1500 m okrog 0, na 2500 m pa okrog -6 °C.

Zaradi večje količine novega snega bo nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov ostala ZNATNA, 3. stopnje po evropski petstopenjska lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov, nižje pa bo ZMERNA 2. stopnje po evropski petstopenjska lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. S strmih pobočjih se še vedno lahko spontano sprožijo plazovi suhega snega, predvsem na severnih pobočjih pa lahko pod manjšo obremenitvijo lahko sprožite tudi kložaste plazove. Povečana nevarnost bo zlasti na območju zahodnih in južnih Julijcev, kjer je novega snega več. V petek se bo nevarnost plazenja zaradi novega sneženja in vetrovnega vremena POVEČALA.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker