Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 27.02.2020

Primorski dnevnik: Na Sv. Lenart za pustno soboto | Trenutna zamrznitev dejavnosti

Na Sv. Lenart za pustno soboto

Navkljub vabljivemu sončnemu vremenu se nas je na Opčinah zbralo le osem »drugače mladih«, ostale je odnesel pust. Odpeljali smo se do konca vasi Samatorca, do cerkvice Sv. Urha, ki je ena najstarejših cerkva na Tržaškem Krasu. Postavljena je bila verjetno v 15. stoletju, kot smo lahko prebrali na informacijski tabli. Ima zanimivo pročelje, nad katerim stoji kamniti zvonik na preslico s tremi zvonovi, za njim pa je pokopališče.

Tu, kjer vlada mir in tišina, smo se odpravili na skoraj dvourni pohod po krožni poti. Pot nas je peljala najprej po kolovozu navzgor, speljanem po gozdu črnega bora, ki so ga zasadili konec 19. stoletja, po tem ko so prvotni listnat gozd zaradi nuje povsem posekali. Kolovoz kmalu preide v prijetno stezo, tu nas presenetijo cvetovi progastega žafrana in jaz se ga zaradi njegove redkosti in lepote še posebej razveselim. Pridobivamo na višini in zato se nam že pokaže svet slovenskega Krasa s kuliso Julijskih Alp v ozadju. Še rahel vzpon po gozdičku, polnem cvetočih zvončkov, in že smo tik pod vrhom skoraj 400 m visokega Svetega Lenarta, najvišje točke našega pohoda. Spotoma se z nostalgijo spominjamo pohodov za Škabarjev memorial, organiziranih v spomin na Mirka Škabarja, pomembnega športnega delavca v tukajšnjih krajih, njihovih množičnosti in ne nazadnje tudi naših mlajših let. Prav tu so nam vtisnili kontrolni žig pohoda. Ob razvalinah nekdanje cerkvice Svetega Lenarta in prazgodovinskega gradišča smo si odpočili in pomalicali. Predvsem pa smo uživali v enkratnem pogledu na morje, na Tržaški zaliv vse odgradeške lagune do istrskega polotoka, na vzhodu se je dvigal mogočni Nanos in za njim Julijske Alpe z izstopajočim očakom Triglavom, Krnom, Kaninom ... le Karnijske Alpe so zakrivali oblaki. Kakšna sreča in radost - videti to lepoto!

A treba se je bilo vrniti. Spustili smo se po severnem pobočju Svetega Lenarta, najprej po kamniti poti, nato pa skozi borov gozdiček na kolovoz do našega izhodišča. Naše druženje pa se tu ni končalo. Veseli novih doživetij in novih energij smo se odpeljali v Repen, kjer so nas na Osmici ŽŠTK'VE prijazno postregli z njihovimi domačimi dobrotami. Razvilo se je veselo vzdušje, ki ga premorejo le notranje izpolnjeni in zadovoljni planinci. Prav zato so taka druženja pomembna, ker nas bogatijo in napolnijo z novimi močmi, ustvari se neka nevidna medsebojna povezanost in prežene občutek morebitne občasne osamljenosti.

Zato vabljeni med nas, v skupino »drugače mladi« vsi, ki želite obogatiti svoje notranje zadovoljstvo! (Maruška Lenarčič)

Trenutna zamrznitev dejavnosti

Zaradi izrednih deželnih ukrepov za zajezitev širjenja kronovirusa je tudi Slovensko planinsko društvo Trst začasno zamrznilo svojo dejavnost.

Najprej je Mladinski odsek odpovedal tako pričakovani Dan na snegu, izlet namenjen otrokom in družinam, načrtovan za nedeljo, 1. marca 2020.
Isto nedeljo, to je 1. marca, je bilo napovedano še srečanje tržaških planincev s kolegi, prijatelji z Reke in Ilirske Bistrice. 15. srečanje „Prijateljstvo brez meje” je bilo tokrat v organizaciji Tržačanov. Zaradi višje sile smo napovedani dogodek prenesli na kasnejši datum. Prosimo za razumevanje.

Primorski dnevnik, 27.02.2020
Planinski svet

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije