Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.02.20

Predviden razvoj vremena – Opozorilo - Razmere v gorah

V soboto bo na vzhodu delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, drugod se bo od zahoda pooblačilo. Čez dan bo zapihal jugozahodnik, ob morju jugo.

V nedeljo bo oblačno, padavine bodo od zahoda čez dan postopno zajele vso Slovenijo. Meja sneženja bo večinoma nad 1200 m, na severozahodu in severu lahko do okoli 900 m nadmorske višine. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. V noči na ponedeljek bodo padavine prehodno ponehale, tudi veter bo prehodno oslabel.

V ponedeljek bo na vzhodu zmerno, občasno pretežno oblačno, drugod pa večinoma oblačno. Spet bo zapihal jugozahodnik. Dopoldne se bodo padavine pojavljale v zahodnih krajih, popoldne se bodo počasi širile proti vzhodu.
V torek bo oblačno in deževno, dež bo čez dan slabel. Nekoliko hladneje bo.

OPOZORILO: Po podatkih Agencije RS za okolje bo v soboto popoldne in zvečer pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo zvečer predvsem v severovzhodnih krajih v sunkih presegal hitrost 70 km/h, ponekod v višjih legah okoli 100 km/h. Slabel bo v drugi polovici noči na nedeljo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom, ki so zaradi spremenljivega vetra na različnih pobočjih. Na strmejših pobočjih se še vedno lahko sprožijo manjši plazovi nesprijetega snega. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je novi sneg spihan do stare podlage, pa je nevarnost zdrsov.

Včeraj ponoči je za krajši čas rahlo snežilo, a je višina novozapadlega snega zelo majhna. V višjih legah je še vedno od 20 do 40 centimetrov rahlega snega na trdni podlagi. Sneg, ki je zapadel sredi tedna, se je že začel počasi preobražati in sprijemati s trdno podlago. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do trde podlage. Jugozahodnik je predvčerajšnjim popoldne in ponoči delal zamete, včeraj pa se je veter že obrnil na severozahodno smer, tako da novi zameti nastajajo tudi na južnih pobočjih. Zaradi hladnega vremena, se bo snežna odeja le počasi preobražala.

V petek je bilo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo predvsem po vrhovih in grebenih. Pihal je močan veter severnih smeri, ki je proti večeru slabel. V soboto bo na Bovškem in na južnih obronkih Julijskih Alp pretežno oblačno in ponekod megleno. Drugod bo sprva delno jasno, čez dan se bo od zahoda postopno pooblačilo, tudi drugod v Julijcih ter v Karavankah in Kamniških Alpah bodo vrhovi v oblakih. Ponekod v zahodnih in južnih Julijcih proti večeru niso izključene rahle padavine. Krepil se bo jugozahodni veter, ki bo popoldne zmeren do močan. Topleje bo. Temperatura na 1500 metrov bo okoli -1, na 2500 metrov pa okoli -2 °C. V nedeljo bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1600 metrov, ob močnejših padavinah pa se lahko spusti tudi nižje. Znižano mejo sneženje pričakujemo na območju vzhodnih Julijcev, kjer bo nad 1400 metrov večinoma snežilo. V noči na ponedeljek bodo padavine oslabele in se v ponedeljek čez dan znova krepile. Predvsem nad 1600 metrov pričakujemo velike količine novozapadlega snega, tudi več kot pol metra. Ob padavinah bo pihal zmeren do močan jugozahodnik.

Nevarnost snežnih plazov bo tudi v soboto ostala ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Nevarna bodo mesta z napihanim snegom, kjer lahko sprožite kložast plaz. V soboto bo jugozahodni veter znova prenašal sneg na severno stran grebenov in sedel. Na vetru izpostavljenih grebenih, kjer bo novi sneg močno spihan, bo nevarnost zdrsov. V nedeljo se bodo snežne razmere v gorah zaradi sneženja hitro spreminjale. Nevarnost snežnih plazov se bo povsod POVEČALA, večje količine novega snega pričakujemo v zahodnih Julijcih.

29.02.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije