Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Danes in nekoč

KA.pzs.si, 25.02.2020
Latok 1 danes in nekoč - s Česnom, Stražarjem in Doninijem

sreda, 26. februar 2020, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 370

FGF: ... - s Česnom, Stražarjem in Doninijem - Latok 1 

Na 14. Festivalu gorniškega filma bo danes, v sredo, 26. februarja, v Cankarjevem domu v Ljubljani premierno predvajan kratki film Latok 1 o vzponu slovensko-britanske naveze Aleša Česna, Luke Stražarja in Toma Livingstona v severnem ostenju gore Latok 1, kjer je že leta 1978 oral ledino ameriški alpinist Jim Donini, ki bo o velikih stenah Karakoruma in Patagonije predaval v četrtek, 27. februarja.

Karakorumski sedemtisočak je v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj okoli 30 alpinističnih odprav z vsega sveta, Slovencema in Britancu Tomu Livingstonu pa je uspelo avgusta 2018 preplezati prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka 1 in se povzpeti na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisati z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani, za kar so lani prejeli tudi najuglednejše mednarodno alpinistično priznanje zlati cepin.

V sklopu s filmom Latok 1 bosta predvajana še filma Isabella o prvem zimskem vzponu na Mont Blanc leta 1876, v katerem nastopata tudi nemška alpinistka Ines Papert in slovenski alpinist Luka Lindič, ter Hčere Karakoruma, v katerem na poti proti vrhu spremljamo prvo generacijo bodočih gorskih vodnic v osrčju pakistanskih gora.

Oznake: ALP, HIM, VTG, vtg2018
eXTReMe Tracker