Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na Dolgi Hrbet

Žan Karničar, 16.02.2020
Trojka s Teranovo – 15.2.2020

 

torek, 18. februar 2020, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 580

Žan Karničar: Zimski vzpon na Dolgi Hrbet po trenutno precej ledeni Teranovi in Trojki

Slab teden po bolniški me že ima za kakšno celodnevno turo.
Prav tako Petra, s katerim se zmeniva za sobotno plezarijo. Seveda kje drugje kot na Jezerskem.

Štartava zgodaj zjutraj in se napotiva do vstopa v Teranovo. Prvi raztežaj brez posebnosti, naprej pa precej več ledu kot mesec nazaj, ko sem šel nazadnje ... Kljub trdemu ledu in šalcam, ki so se lomile ob udarcih cepinov, je vse skupaj ena sama velika uživancija.

Pot nadaljujeva po snežišču navzgor, naprej do vstopa v Trojko, kjer si urediva "snežno klopco" in si postreževa z obvezno malico.

Uživancija se v Trojki samo še nadaljuje. Prvih, vstopnih 150 metrov po smeri Lastovka ponudi super kombinacijo snega in ledu v konstantni naklonini, tako da meča že kar pečejo, preden si končno lahko odpočiješ na snežni polici. S police sledi zanimiv vertikalen miks tankega zamrznjenega snega in ozkih skalnih poličk za konice derez. Nad tem zanimivim detajlom pa se do grebena lepo pika po škripovcu s kratkimi ledenimi skoki.

Na vrhu Dolgega Hrbta si čestitava in nekaj časa posediva ...

Sledi sestop mimo Cojzove koče do Suhadolnika, kjer naju čaka "taxi" Jaka in naju popelje nazaj na Jezersko. Na tem mestu še enkrat hvala Jaku za pripravljenost, za pir je pa že dobil.

 

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker