Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 10.02.20

GRS Radovljica pomagala po zdrsu planinke
Predviden razvoj vremena – OPOZORILO - Razmere v gorah

Ob 10.40 je na poledenelem južnem pobočju Vrtače v občini Žirovnica zdrsnilo planinki. Pri padcu se je planinka težje telesno poškodovala. Na pomoč so odhiteli gorski reševalci GRS Radovljica in združena ekipa GRS in HNMP na Brniku, ki jo je s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Ob 10.30 se je na smučišču Kanin, občina Bovec, huje poškodovala smučarka. S kabinsko žičnico je bila prepeljana v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tolmin. Poškodovanko so odpeljali na bovško letališče in jo predali dežurni ekipi HNMP, nato pa je bila s helikopterjem Slovenske vojske prepeljana v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno oblačno, pihal bo močan jugozahodni veter. V zahodnih in osrednjih krajih bo občasno rahlo deževalo, proti večeru pa bodo padavine zajele tudi severovzhodne kraje.

V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, občasno bodo manjše krajevne padavine. V južni polovici Slovenije bo še pihal zahodni veter, na Štajerskem in v Pomurju pa severozahodni veter.
V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo manjše, krajevne padavine.
V četrtek bo sončno z občasno povečano oblačnostjo.

OPOZORILO: Jugozahodni veter bo najmočnejši v ponedeljek dopoldne. Najmočnejši sunki bodo v severovzhodni Sloveniji. Po nižinah bo veter v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 km/h, v višjih legah pa tudi nad 100 km/h.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1900 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna južno orientirana pobočja, kjer lahko na mestih z napihanim snegom že pod manjšo obremenitvijo sprožite predvsem manjše kložaste plazove. Na mestih, kjer je novi sneg spihan, je velika NEVARNOST ZDRSOV na poledeneli podlagi.

Ob koncu tedna se je nekoliko segrelo, sonce je čez dan ojužilo sneg na prisojnih pobočjih. Krepil se je jugozahodnik. Snežna odeja je večinoma trda in ponekod poledenela, nekaj je še napihanega snega, ki je ponekod mehkejši. Predvsem na južnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel so klože.

V ponedeljek bo večinoma oblačno in ponekod megleno. Občasno bo v gorah večinoma rahlo snežilo. Pihal bo zelo močan jugozahodnik. jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Pojavljale se bodo manjše, krajevne snežne padavine. Pihal bo zmeren, ponekod občasno močan severozahodnik. V sredo bo malo več sonca, tu in tam bodo še manjše krajevne padavine, v gorah sneg. Pihal bo večinoma šibak veter zahodne do severozahodne smeri.

Nekoliko hladneje bo. V ponedeljek in torek sonce ne bo imelo večjega vpliva na snežno odejo. Novega snega bo malo. Veter bo še prenašal sneg in naredil nekaj zametov na južnih straneh grebenov in sedel. Plazovne razmere se ne bodo kaj dosti spremenile. V sredo bo sonce čez dan ojužilo sneg na prisojnih pobočjih.

10.02.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27635

Informacije

Informacije