Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 05.02.20

05.02.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

sreda, 5. februar 2020, ob 10:33, Franci Savenc, ogledov: 227

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V sredo bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, možna bo kakšna manjša snežna ploha. Pihal bo zmeren severni veter, ki se bo čez dan še okrepil. Zvečer in v prvem delu noči bo še vztrajal zmeren do močan severnik, ki se bo proti jutru polegel.

V četrtek bo pretežno jasno, občasno bo nekaj koprenaste oblačnosti.
V petek bo precej jasno.
V soboto bo na vzhodu nekaj več oblačnosti, drugje bo še sončno vreme.

OPOZORILO: V sredo bo pihal zmeren do močan veter severnih smeri, ki bo najmočnejši v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah, kjer bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 km/h, krajevno lahko tudi okoli 100 km/h. Drugod bodo najmočnejši sunki vetra okoli 70 km/h.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Predvsem so nevarna južno orientirana pobočja, kjer lahko na mestih z napihanim snegom že pod manjšo obremenitvijo sprožite predvsem manjše kložaste plazove. Na mestih, kjer je novi sneg spihan, je velika NEVARNOST ZDRSOV na poledeneli podlagi.

V torek je v gorah ob okrepljenem severnem vetru zapadlo do okoli 10 centimetrov snega, ki je večinoma padal na trdo podlago. Ob občutni ohladitvi je sneg, ki je bil prej ojužen, zmrznil, tako da je večinoma trd. Na tej podlagi je novi, mehak sneg, ki pa je povsem spihan v zamete na južnih straneh grebenov in sedel.

V sredo bo spremenljivo oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Pojavljale se bodo snežne plohe. Pihal bo močan severni veter. Mrzlo bo. V četrtek in petek bo sončno, pihal bo šibak do zmeren severni veter. Temperatura v visokogorju bo pod ničlo, ledišče bo na nadmorski višini med 1200 in 1600 metrov nadmorske višine.

Snežna odeja bo zaradi nizke temperature ostala zmrznjena in trda, le novi sneg bo v zatišnih legah ostal mehak. V četrtek in petek se bo na prisojnih pobočjih sredogorja sneg čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Zaradi šibke plasti med staro snežno odejo in snegom, ki je zapadel v torek, se bodo ob obremenitvi še lahko plazile klože, ki so predvsem na južnih straneh grebenov in sedel.

eXTReMe Tracker