Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 30.01.20

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 11.36 se je nad naseljem Gradišče pri Vipavi, občina Vipava, pri padcu poškodovala pohodnica. Reševalci GRS Tolmin – skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana – skupina Vipava so poškodovanki nudili prvo pomoč in jo prenesli do ustreznega kraja za dvig v helikopter. Poškodovanko je nato v SB Dr. Franca Derganca Nova Gorica v Šempetru pri Gorici prepeljala s helikopterjem posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku.

Ob 13.23 je v naselju Grad, občina Cerklje na Gorenjskem, zaradi izpada električne energije v kabinski žičnici na smučišču Krvavec ostalo ujetih več oseb. Vzdrževalcem na smučišču so pri reševanju ujetih oseb nudili pomoč gasilci GARS Kranj, reševalci GRS Kranj in Jamarsko - reševalna služba Kranj. V pripravljenosti pa so bili tudi reševalci GRS Bohinj, Škofja Loka, Jesenice, Kranjska Gora in Kamnik.

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Predvsem v višjih legah in v vzhodnih krajih bo začel pihati jugozahodnik.

V petek bo na Primorskem zmerno do pretežno oblačno, drugod bo večinoma sončno. Pihal bo zahodni do jugozahodni veter.

V soboto in nedeljo bo v zahodnih in osrednjih krajih oblačno, ponekod na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. Na vzhodu bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod bo še pihal zahodni do jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa zaradi manjše višine snežne odeje večinoma MAJHNA, 1. stopnje, po evropskih petstopenjski lestvici. Zaradi novega snega se je nevarnost snežnih plazov nekoliko POVEČALA. Predvsem so nevarna bolj strma pobočja v visokogorju, kjer se lahko spontano sprožijo plazovi suhega nesprijetega snega. Pod manjšo obremenitvijo lahko sprožite tudi manjše do srednje plazove kložastega snega.

V torek je nad nadmorsko višino okoli 1600 m večinoma snežilo, nižje pa sta se menjavala dež in sneg. Ob koncu padavin se je meja sneženja ponekod spustila do okoli 800 m, a je na nižjih nadmorskih višinah zapadlo bolj malo snega. Skupno je v visokogorju zapadlo od 15 do 40 cm snega, največ v zahodnih in južnih Julijskih Alpah. V sredogorju pa je višina novega snega od 5 do največ 20 cm. Ob sneženju je pihal zmeren do močan jugozahodni veter, ki je prenašal sneg in gradil opasti in zamete. Nova snežna odeja je tako zlasti v visokogorju zelo neenakomerno razporejena, na izpostavljenih delih je lahko spihano do trde in ponekod poledenele podlage. Predvsem na severnih in zahodnih pobočjih so nastale nove klože. Ob današnji ohladitvi je bolj južen sneg v sredogorju pomrznil in se dobro sprijel s podlago. Višje pa je snežna odeja večinoma rahla, tam, kjer bil povečan vpliv vetra, pa je nastala rahla skorja. V visokogorju se je sneg slabše sprijel s podlago.

V sredo je bilo deloma jasno, občasno povečana kopasta oblačnost. Popoldne se je jasnilo. Zapihal je zmeren do močan severozahodni veter. Na 1500 m je bilo okoli -2, na 2500 m pa -11 °C. V četrtek bo sprva pretežno jasno, popoldne pa se bo povečala visoka oblačnost. V južnih Julijskih Alpah in njihovem predgorju bo nastala tudi nizka oblačnost, nekateri vrhovi bodo tam lahko v oblakih. Pihal bo zmeren jugozahodni, v visokogorju zahodni veter. Na 1500 m okoli -2, na 2500 m pa -6 °C. V petek bo delno jasno z občasno povečano visoko koprenasto oblačnostjo. V predgorju Julijcev bo tudi nekaj nizke oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Segrelo se bo. Na 1500 m bo okrog 6, na 2500 m pa 2 °C.

Nevarnost snežnih plazov se bo sprva postopoma zmanjševala. Še vedno pa bodo bolj nevarni deli z napihanim snegom, kjer lahko zlasti na zahodnih in severnih že srednje strmih pobočjih sprožite kložast plaz. Občasno močan veter bo v visokogorju gradil nove zamete. V petek se bo nov sneg na prisojnih legah ojužil ter se začel hitreje preobražati in v sredogorju tudi taliti. Predvsem na bolj strmih pobočjih se bo čez dan povečala nevarnost plazov mokrega snega. Večja nevarnost bo predvsem v visokogorju južnih in zahodnih Julijcev, kjer so sedaj količine novega snega največje. Vetru močno izpostavljena mesta bodo spihana do stare podlage in tam bo še naprej nevarnost zdrsov.

30.01.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Bilten URSZR – 30.01.20"

Andrej Kecman,

Za Krvavec so bili na poti tudi GRS Ljubljana.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije