Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 20.01.20

GRS v treh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 13.16 je na markirani poti na Begunjščico, občina Radovljica, zdrsnila planinka in se poškodovala. Gorski reševalci GRS Radovljica so poškodovano planinko na kraju nesreče oskrbeli, ter klasično spustili po severni steni Begunjščice v dolino. V dolini so jo predali reševalcem NMP Jesenice.

Ob 14.26 si je na pohodniški poti iz doma na Peci do Tople v občini Črna na Koroškem planinec poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Koroške so poškodovanega oskrbeli na kraju dogodka in ga pripravili za transport s helikopterjem. Poškodovani je bil s helikopterjem SV v spremstvu ekipe GRS prepeljan v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 13.12 si je na sankaški progi v naselju Zgornje Jezersko, občina Jezersko, mlajša oseba pri sankanju poškodovala hrbtenico. Gorski reševalci GRS Jezersko so jo na kraju oskrbeli, posadka s helikopterjem Slovenske vojske pa jo je v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljala v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo na Primorskem delno jasno, pihala bo zmerna burja. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno.

V torek bo pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah v notranjosti Slovenije megla ali nizka oblačnost. Burja na Primorskem bo slabela in do večera ponehala.
V sredo in v četrtek bo na Primorskem in v višjih legah pretežno jasno, po nižinah pa bo predvsem zjutraj in dopoldne precej megle in nizke oblačnosti.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije za okolje je nevarnost snežnih plazov v gorah nad nadmorsko višino 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov, nižje pa MAJHNA. Plazovne razmere se niso bistveno spremenile. Bolj nevarna so lahko le strma južna pobočja, kjer se so manjša območja napihanega snega. Tam lahko sprožite manjše plazove kložastega snega. Zaradi trde in deloma poledenele površine, je večja nevarnost zdrsov.

V soboto so bile manjše padavine. V Julijskih Alpah je zapadlo do 10 centimetrov snega, drugje pa le kakšen centimeter. Ob tem je pihal zmeren veter severnih smeri, ki je na izpostavljenih legah spihal sneg do trde podlage. Predvsem na južnih straneh so nastala manjša območja napihanega snega. Še vedno so obsežna območja, kjer je snežna odeja skorjasta in trda. Stara snežna odeja predvsem na sončnih in vetru izpostavljenih pobočjih drži težo pešca. Obstaja pa večja nevarnost zdrsa. Nad višino 2200 metrov so v senčnih legah še vedno območja s slabo predelanim snegom, kjer je sneg tudi mehak. Precej je napihanega snega v obliki zametov in opasti.

V ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo zmeren severovzhodni veter. Temperatura na 1500 metrov bo sredi dneva okoli -6, na 2500 metrov pa -11 °C. V torek bo pretežno jasno. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri. Postopno bo topleje, temperatura na 1500 metrov bo sredi dneva okoli 3, na 2500 metrov pa okoli 0 °C. V sredo bo večinoma jasno. Sprva bo pihal šibak do zmeren zahodnik, proti večeru pa bo zapihal šibak do zmeren severni veter. Sredi dneva bo na 1500 metrov okrog 7, na 2500 metrov pa 3 °C.

V ponedeljek se zaradi hladnega vremena plazovne razmere ne bodo spreminjale. V torek se bo otoplilo, predvsem na osončenih pobočjih se bo sneg zgoraj ojužil. V sredo bo še topleje, zato se bo sneg na prisojnih legah preobražal in tudi talil. Snežna odeja bo zaradi jasnega vremena zjutraj pomrznila, čez dan pa se bo sneg omehčal. Na izrazitih prisojnih legah se bo povečala možnost za manjše plazove mokrega snega. Bolj nevarna bodo strma travnata pobočja. V osojnih legah večjih sprememb ne pričakujemo.

20.01.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije