Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Snel čelado in omahnil

Slovenske novice, 18.01.2020
Snel čelado in omahnil


Dnevnik, 18.01.2020
Usoden zdrs z Ojstrice

Gorenjski glas, 17.01.2020
Reševalci niso taksisti


 

nedelja, 19. januar 2020, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 774

Slovenske novice - Tina Horvat: Ojstrica usodna za 70-letnika - Planinko je zadržal cepin
Dnevnik: Usoden zdrs z Ojstrice Gorenjski glas: Reševalci niso taksisti

SOLČAVA O Že vse od začetka novega leta v naših prelepih gorah vladajo smrtonosne razmere. Snega je malo, tisti, ki je, pa je zaradi vetra in mraza zmrznjen in trd kot beton. Tak je izjemno nevaren za zdrse tudi ob popolni zimski opremi, saj se ponekod niti dereze ne zarijejo do konca v led. Mnogi se v gore podajo slabo opremljeni, brez izkušenj ali pa vrhunske opreme ne znajo uporabljati. Zato se že vse od prejšnjega tedna vrstijo nesreče, ki so posledica zdrsa. Prejšnjo soboto so se poškodovali trije, planinec na Raskovcu, planinka v Turskem žlebu in nato še moški pod Malo Mojstrovko, ki je bil obut samo v superge! Isti dan je na Žabiškem Kuku zdrsnil tudi 52-letni Renato iz Tolmina in kmalu za tem umrl.

V četrtek popoldne se je pod vrhom Ojstrice (2350 m) v Kamniško-Savinjskih Alpah zgodila nova tragedija. Še posebno tragično pa je, da bi se ob pravilni uporabi opreme lahko končala samo s poškodbo, in ne s smrtjo! Kot izvemo, sta planinka in planinec, po naših neuradnih podatkih je bil 70-letni moški doma v Makolah pri Slovenski Bistrici, sestopala z vrha Ojstrice prek Male Ojstrice proti Molički peči. Teren poleti ni zelo zahteven, je pa na kraju zdrsa sneg zelo spihan in trd. Načelnik društva Gorske reševalne službe (GRS) Celje Aleš Kovač nam pove, da sta sestopala okoli 10 metrov pod jugovzhodnim grebenom, kjer je precej položno, vendar zelo izpostavljeno. »Poleg tega je sneg zelo zaledenel, pravzaprav led. Planinec in planinka sta bila dobro opremljena, imela sta cepine, dereze in čeladi, vendar sta si pred padcem očitno čeladi snela, saj sta mislila, da ni več nevarno. To je bila velika napaka! Padla sta oba in drsela po pobočju, le da se je ženski uspelo s cepinom ustaviti, moškemu pa ne in je drsel še naprej. Prepričan sem, da bi preživel, če bi imel čelado,« -je povedal prvi celjski gorski reševalec. Žal moškemu kljub posredovanju helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP z reševalcem letalcem GRS Celje ni bilo več pomoči in je umrl na kraju dogodka. Njegovo truplo so s helikopterjem prepeljali v Mozirje in ga predali ustreznim službam.


Po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) se število nesreč v gorah vse bolj povečuje. Letos so imeli že 23 intervencij, v katerih je bilo poškodovanih 12 ljudi, dva pa sta umrla.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker