Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 17.01.20

GRS Celje do poškodovanega planinca ...
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 14.53 se je na poti s Korošice proti Ojstrici v občini Solčava poškodoval planinec. Posredoval je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP z reševalcem letalcem GRS Celje, ki so dostopili do poškodovanca in ga oskrbeli, vendar je zaradi hudih poškodb umrl. S helikopterjem so ga prepeljali v Mozirje in predali ustreznim službam. Gasilci PGD Mozirje so v Mozirju zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Predviden razvoj vremena

V petek bo na zahodu dokaj sončno. Drugod se bo marsikje zadrževala nizka oblačnost, dopoldne pa ponekod tudi megla.
V soboto bo oblačno. Dopoldne se bodo na zahodu začele pojavljati padavine, ki se bodo čez dan postopno širile proti vzhodu. Po nižinah bo sprva deloma deževalo deloma snežilo, popoldne ali zvečer pa večinoma snežilo.
V nedeljo bo sprva oblačno, ponekod na vzhodu bo lahko še rahlo snežilo. Čez dan se bo od zahoda začelo jasniti. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, zlasti na severovzhodu pa veter severnih smeri.
V ponedeljek bo oblačno in vetrovno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v gorah večinoma MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Zaradi trde in deloma poledenele površine je predvsem zjutraj in deloma dopoldne nevarnost zdrsov, podobno je tudi na mestih, kjer je sneg spihan.

Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan. Obstaja večja nevarnost zdrsa. Nad višino 2200 metrov so v senčnih legah še vedno območja s slabo predelanim snegom, kjer je sneg tudi mehak. Precej je napihanega snega v obliki zametov in opasti.

V petek bo precej jasno, le v sredogorju bo zlasti na vzhodu zmerno do pretežno oblačno in ponekod občasno megleno. Pihal bo šibak jugozahodnik. Prehodno bo spet nekoliko topleje v višinah. V soboto bo oblačno in ponekod tudi megleno. Dopoldne bo začelo snežiti v Julijcih in predgorju, popoldne pa postopno tudi vzhodneje. Zapihal bo severovzhodnik, hladilo se bo. Na območju Julijskih Alp pričakujemo od 10 do okoli 20 cm snega, drugod pa do 10 cm. V nedeljo bo suho, čez dan se bo od zahoda jasnilo. Pihal bo okrepljen severovzhodnik. Še hladneje bo. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in ponekod megleno. Najvišji vrhovi bodo lahko nad oblaki. Manj oblačno bo v zahodnih Julijskih Alpah. Še bo pihal vzhodni do severovzhodni veter.

V petek se plazovne razmere ne bodo spreminjale. Na prisojnih pobočjih se bo sneg čez dan ojužil in ponoči pomrznil. V soboto bo snežilo. Novi sneg se bo slabo sprijel z večinoma trdo ali skorjasto podlago, zato bo pod novim snegom šibka plast. Severovzhodnik bo novi sneg spihal v zamete. Nastale bodo nove klože. Tudi v nedeljo in ponedeljek bo severovzhodnik še prenašal sneg, zaradi nizke temperature bo sneg ostal suh ali zmrznjen. Nevarnost snežnih plazov se bo v soboto POVEČALA. S strmih pobočij se bodo spontano prožili plazovi novega, nesprijetega snega. V naslednjih dneh se bodo lahko prožili tudi kložasti plazovi s strmejših pobočij. Ker pa novega snega ne bo veliko, ocenjujemo povečanje nevarnosti na 2. stopnjo . V primeru, da bo padavin več, kot kaže danes, se bodo lahko plazovne razmere še bolj poslabšale.

17.01.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

 


ARSO: Plazovni bilten

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije