Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Prilagajanje

TNP, 16.01.2020
Prilagajanje na podnebne spremembe osrednja tematika skupnosti šol v letu 2020

petek, 17. januar 2020, ob 05:27, Urednik G-L, ogledov: 209

... na podnebne spremembe osrednja tematika skupnosti šol v letu 2020

Bled, 16. 1. 2020 - Ozaveščenje o ranljivosti zaradi podnebnih sprememb mora postati del dolgoročnega postopka odločitve za zmanjšanje negativnih vplivov na ekosisteme, skupnosti v lokalnem in regionalnem gospodarstvu in za prepoznavanje potencialnih koristi. Javni zavod Triglavski narodni park je za leto 2020 pridobil sredstva Ministrstva za okolje in prostor za izvajanje projekta Skupaj za Alpe ter sredstva države za izvajanje naloge izvajalcev Alpske konvencije v prilagajanju na podnebne spremembe. V sodelovanju z nevladno organizacijo CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp, so načrtovani ukrepi dejavnosti za ozaveščanje.

V okviru projekta Skupaj za Alpe bo Javni zavod Triglavski narodni park za širšo javnost, zlasti za osnovne šole, vključene v Skupnost Biosferno območje Julijske Alpe Unesco MAB, v letu 2020 sodeloval z vsebinami za ozaveščanje o prilagajanju in blaženju podnebnih sprememb in o pomenu ohranjanja biotske raznovrstnosti.
Cilj programa je pripraviti mlade na izzive prihodnosti in hkrati na ravnovesje med ohranjanjem biotske pestrosti in trajnostnim razvojem.

Za skupino šol Biosfernega območja Julijske Alpe, ki združuje več kot 7000 učencev in njihovih učiteljev iz 38 osnovnih in podružničnih šol, bodo pripravljene nove izobraževalne vsebine v spletni platformi, mobilna interaktivna razstava o Alpski konvenciji, poletni tabor za učence, izobraževanje za učitelje in izmenjavo dobrih praks z avstrijskimi Narodnim parkom Visoke Ture ter izkoriščanje spletnih učilnic. Projekt bo vključil tudi dejavnosti za širšo javnost, kako posamezniki s svojimi ravnanji lahko prispevamo k podnebnim rešitvam, boljšim trajnostnim prostorskim ureditvam, večji kakovosti prostora in bivanja ter k trajnostnemu preživljanju prostega časa. Načrtovane so torej predstavitve dobrih praks na območju prometne ureditve, energije, kmetijstva, gozdarstva, turizma, gradenj, storitev in ponudbe.

Skupna vrednost projekta znaša 30.055 evrov. Sredstva v višini 24.055 evrov bo zagotovilo Ministrstvo za okolje in prostor, preostalo pa Javni zavod Triglavski narodni park.
Vir: TNP/Tina Markun 
Oznake: TNP
eXTReMe Tracker