Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 09.01.20

GRS Celje pomagala padli osebi
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 13.45 je v naselju Janškovo Selo, občina Velenje, oseba padla iz plezalne stene v Vinski Gori ter obstala med drevjem na polici, okoli 50 metrov nad vznožjem stene. Reševalci GRS Celje so plezalca s pomočjo vrvne tehnike spustili do vznožja stene, kjer so jo predali reševalcem NMP.

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo pretežno jasno, le v severovzhodnih krajih bo sprva še nekaj oblačnosti. Ponekod po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj in dopoldne megla.

V petek bo na Primorskem in Notranjskem zmerno do pretežno oblačno, drugod bo več jasnine. Zapihal bo jugozahodni veter.
V soboto bo precej jasno, zjutraj in dopoldne bo po kotlinah megleno. Na Primorskem bo zapihala šibka burja.
Tudi v nedeljo se bo nadaljevalo suho vreme.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje, po evropske petstopenjski lestvici. Nevarna so bolj strma pobočja z napihanim snegom, kjer se ob večji obremenitvi lahko sproži kložast plaz. Pod okoli 1800 m je snega bistveno manj, zato je tam nevarnost za snežni plaz majhna.

Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan, marsikje do poledenele podlage. Nad višino 2200 m in v bolj senčnih predelih so še vedno območja s slabo predelanim snegom. Precej je tudi napihanega snega v obliki zametov in opasti.

V četrtek bo pretežno jasno, le v severovzhodnih krajih bo sprva še nekaj oblačnosti. Ponekod po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj in dopoldne megla. V petek bo na Primorskem in Notranjskem zmerno do pretežno oblačno, drugod bo več jasnine. Zapihal bo jugozahodni veter. V petek bo zlasti v zahodnem delu naših gora več oblačnosti, a predvsem v sredogorju, saj bo vrh oblačnega sloja večinoma pod 1400 m nadmorske višine. Jugozahodnik se bo v noči na petek okrepil in nato v petek dopoldne oslabel, popoldne pa se bo veter obračal v severovzhodno ali severno smer. Popoldne se bo nekoliko ohladilo.

Snežna odeja se bo zaradi otoplitve na prisojnih legah hitreje sesedala in preobražala, zlasti na izrazitih prisojah pod okoli 1500 m se bo sneg čez tudi talil. Sicer pa bo zaradi suhega zraka tudi na osončenih legah v visokogorju sneg čez dan večinoma ostal suh ali zmrznjen. Večale se bodo poledenele površine, zato se bo povečala nevarnost zdrsov. V senčnih legah bodo snežne razmere ostale dokaj nespremenjene. V visokogorju še vedno lahko sprožite plaz kložastega snega na mestih z napihanim snegom in na strmejših pobočjih. Nevarnost snežnih plazov bo tako nad 1800 m ostala ZMERNA, 2. stopnje.

09.01.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije