Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.01.20

GRS v štirih akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 8.15 je na Smrekovcu, občina Ljubno, pohodnica padla in si pri tem poškodovana nogo. Posredovali so GRS Celje in reševalci NMP Velenje, ki so poškodovanko oskrbeli, nato pa je posredoval helikopter SV z dežurno ekipo HNMP in GRS, ki je poškodovano prepeljal v SB Celje.

Ob 19.16 je na Ambrožu pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, mlajša oseba padla in si poškodovala hrbet. Reševalci GRS Kranj so jo na kraju oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem SV. Poškodovano osebo je prevzela dežurna ekipa HNMP z Brnika in reševalcem letalcem GRS Celje. Poškodovano osebo je helikopter prepeljal v SB Jesenice.

Ob 13.06 je na planinski poti na Stari grad v Kamniku občanka zdrsnila in si poškodovala gleženj. Reševalci GRS Kamnik so jo na kraju oskrbeli in prenesli do ceste ter jo z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.00 je smučar na smučišču Kanin v občini Bovec zapeljal izven urejenega smučišča in padel v eno od snežnih brezen v globino 20 m. Posredovali so reševalci GRS Bovec, policist na smučišču in reševalci kaninskega smučišča, ki so ob prihodu na kraj ugotovili, da naj bi šlo za poškodbe glave ponesrečenega smučarja, zato je bil s helikopterjem SV prepeljan v SB Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V petek bo sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla, ki se predvsem v Ljubljanski kotlini lahko zadrži večino dneva.

V soboto bo sprva pretežno jasno, popoldne bo od severa oblačnost naraščala. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla.
V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno, v vzhodni polovici Slovenije občasno zmerno oblačno. V nedeljo bo predvsem na severovzhodu pihal severni veter, na Primorskem šibka burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje, po evropski pet stopenjski lestvici. Nevarna so bolj strma pobočja z napihanim snegom, kjer se ob večji obremenitvi lahko sproži kložast plaz. Čez dan se zlasti na prisojnih in strmih travnatih pobočjih poveča nevarnost plazov mokrega snega. Pod okoli 1800 m je snega bistveno manj.

Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan, marsikje do poledenele podlage. Snežna odeja je zjutraj pomrznjena, čez dan pa se na prisojnih legah sneg ojuži. Nad višino 2200 m in v bolj senčnih predelih so še vedno območja s slabo predelanim snegom. Predvsem na južnih pobočjih so zameti in opasti.

V četrtek je bilo jasno. Zapihal je šibak jugozahodnik, ki se je proti večeru nekoliko okrepil. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 6, na 2500 m pa okoli 1°C. V petek bo deloma jasno, občasno bo povečana visoka koprenasta oblačnost. Zjutraj bo pihal šibak do zmeren severnik, popoldne pa bo zapihal šibak jugozahodnik. Še vedno bo razmeroma toplo. V soboto dopoldne bo precej jasno, popoldne pa se bo pooblačilo, a bo baza oblačnosti večinoma nad najvišjimi vrhovi. Začelo se bo ohlajati. Zapihal bo zmeren do močan severozahodnik. V nedeljo bo precej sončno, vetrovno in hladneje. Na 1500 m bo okrog -4, na 2500 m pa -10 °C.

Snežna odeja se bo zaradi otoplitve na prisojnih legah hitreje sesedala in preobražala, zlasti na izrazitih prisojah se bo sneg tudi talil. Sneg bo ponoči pomrznil. Povečale se bodo poledenele površine. V senčnih legah bodo snežne razmere ostale dokaj nespremenjene. Na izrazitih prisojnih legah, zlasti na strmih travnatih pobočjih, se bo sredi dneva povečala nevarnost plazov mokrega snega. Prav tako lahko v visokogorju še vedno sprožite plaz kložastega snega.

Snežna odeja se bo v soboto in nedeljo ob ohladitvi nekoliko stabilizirala. Zaradi vetra pa se lahko v visokogorju povečajo območja z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov bo tako nad 1800 m ostala ZMERNA, 2. stopnje.

03.01.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije