Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Domnevno zasuti

Delo, 26.12.2019 16.07
Na avstrijskem Koroškem in v Švici domnevno zasuti ljudje

Prizorišče plazu. FOTO: Reuters


Lezec.cz, 16.12.2019
Při pádu lavin v Alpách zahynuli čtyři lidé

V Italiji je umrl 49-letni gorski vodnik in reševalec, ko ga je med turnim smučanjem na območju Valtoumenche (Valle d' Aosta) na višini 2300 metrov zasul snežni plaz.
V alpskem središču Alagna (regija Piemont)  je umrl snovborder, 62-letni turist pa na poti v Alpe di Siusi na Južnem Tirolskem.
V Avstriji je 60-letni Nemec umrl na dvatisočaku Hahnenköpfe v Kleinwalsertalu.

14. decembra je v plazu umrl slovaški smučar na freeriderskem terenu na Chopoku v Nizkih Tatrah.

HZS.sk

petek, 27. december 2019, ob 10:28, Uredništvo G-L, ogledov: 448

Delo - STA: ... na avstrijskem Koroškem in v Švici | YouTube: Lawinen überrollen Skifahrer

Švicarka policija domneva, da je pod plazom ujetih več ljudi, dva so že rešili.

Na smučišču Ankogel na avstrijskem Koroškem je danes snežni plaz zasul najmanj dva človeka, enega so že rešili, drugega še iščejo. V drugem plazu na Tirolskem je bila ena oseba delno zasuta. Snežni plaz se je sprožil tudi na smučišču v bližini švicarskega Andermatta na severni strani prelaza Gotthard. Pod plazom naj bi bilo ujetih več ljudi.

Snežni plaz na gori Ankogel na skrajnem severozahodu avstrijske Koroške se je sprožil zunaj urejenih prog, da je zasul dva človeka, pa je opozorila očividka, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdila policija.

Med iskalno akcijo se je v bližini sprožil drug plaz. Očividec je domnevno videl, da so bili pri tem zasuti trije do štirje smučarji. Reševalci še preverjajo domneve. Smučišče so po plazovih dopoldne zaprli.

Se je pa kljub zaprtju smučišča v bližini sprožil še en plaz. Trenutno na območju za morebitnimi pogrešanimi preiskujejo tri območja. Po navedbah upravljavcev smučišč Ankogel so plazove sprožili neuvidevni smučarji izven prog.

Tudi na Tirolskem, kjer druga najvišja stopnja nevarnosti pred plazovi, se je danes sprožilo več snežnih plazov, tudi na smučiščih. Pri večini ni bilo posledic, le v Söldnu je bila ena oseba delno zasuta, ki je prestala nesrečo brez resnih posledic.

V Andermattu v kantonu Uri je snežni plaz zasul smučarsko progo. Očividci so poročali, da je pod plazom ujetih več ljudi.

Reševalna in iskala akcija še poteka in še vedno ni znano, koliko ljudi naj bi bilo ujetih pod snežno gmoto. Zaenkrat so našli dve osebi z lažjimi poškodbami, ki so ju prepeljali v bližnjo bolnišnico, poročajo švicarski mediji.

Za celotno območje Andermatta trenutno zaradi novozapadlega in napihanega snega velja tretja stopnja nevarnosti snežnih plazov. Na območju so sicer še v sredo preventivno sprožali plazove.

YouTube, 26.12.: SCHOCK IN ANDERMATT: Lawinen überrollen Skifahrer

eXTReMe Tracker