Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Mala šola za planince

Facebook/STRATUS, 25.12.2019
Celoletna »ŠOLA Gorništva« & »Gorske AVAN-ture 2019/2020«

petek, 27. december 2019, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 310

Stratus Celoletna »ŠOLA Gorništva« ... - dereze za planince

Za v gore uporabljamo klasične 10 ali 12 zobe dereze. Planincem svetujemo polavtomatske dereze, ki imajo spredaj t. i. košarico, ki se povezne čez sprednji del čevljev, zadaj pa patent, ki ga pripnemo na rob čevljev. Patent se s trakom obvezno poveže s sprednjim delom, ki je pri večini derez iz kvalitetne plastike. Prva dva zoba na derezah naj bosta postavljena horizontalno, 7 in 8 zob (pri 12 zobih derezah) pa naj bosta obrnjena tako, da je celotna ploskev obrnjena v smeri naprej in s tem ne reže snežne podlage. K derezam obvezno sodijo tudi gume, ki preprečujejo nabiranje snega pod čevlji. Dereze naj imajo tudi možnost enostavnega nastavljanja dolžine glede na velikost čevlja. Dereze vedno kupujemo glede na vrsto planinskega čevlja, saj ni nujno, da vsak tip dereze ustreza geometriji čevlja.

Nasvet velja za klasične dereze, ki jih naj bi v večini uporabljali planinci za klasične zimske pohode in ture na vrhove (Triglav, Viševnik, Grintovec, Peca, Savinjsko sedlo …).

#varnejevgore #ljudjevgorah iPlaninec ActionMama Planinska Zveza Slovenije Migimigi Društvo Gorska reševalna služba Kamnik

Oznake: USP
eXTReMe Tracker