Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 23.12.19

23.12.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

ponedeljek, 23. december 2019, ob 11:17, Franci Savenc, ogledov: 455

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 22.21 so gorski reševalci GRS Tržič v dolino prenesli mrtvo osebo, ki se je ponesrečila nad Tominčevim slapom v občini Tržič.

Ob 2.21 je na Planini Vogar, občina Bohinj, osebi nenadoma postalo slabo. Gorski reševalci GRS Bohinj so oboleli osebi nudili pomoč na kraju in jo pospremili v dolino.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo povečini sončno z občasno zmerno oblačnostjo in ponekod po nižinah megleno. Na vzhodu bo sprva še zmerno do pretežno oblačno, popoldne se bo pričelo jasniti. Predvsem v severovzhodni Sloveniji bo pihal severozahodni veter.

V torek bo pretežno jasno, sredi dneva in popoldne ponekod zmerno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla.
V sredo in četrtek bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 m VELIKA; 4. stopnje, v visokogorju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp nad okoli 2000 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje, po evropski pet stopenjski lestvici. Predvsem so nevarna bolj strma, pa tudi srednje strma pobočja, kjer se nad 1800 m lahko plazi novi sneg, veliko je tudi novih klož, ki so na vseh straneh zaradi spremenljive smeri vetra. Napihani sneg lahko na strmejših pobočjih sprožimo že ob manjši obremenitvi snežne odeje, plazovi pa se lahko prožijo tudi spontano - možni so številni majhni, pa tudi srednje veliki in posamezni veliki plazovi. Pod okoli 1600 m je večinoma deževalo, le ob koncu padavin je tudi snežilo. Zato je tam snega malo, novi sneg pa je sprijet s podlago in ne pričakujemo plazenja. Manj snega je tudi v vzhodnih Karavankah.

V Julijskih Alpah je ob koncu tedna nad okoli 1800 m zapadlo od 100 do več kot 150 cm snega, več v zahodnem in osrednjem delu ter nad nadmorsko višino 2000 m. Drugod je novega snega od 20 do okoli 80 cm, manj proti vzhodu ter pod 2000 m nadmorske višine. Nižje je večinoma deževalo. Snežna odeja je mehka in rahla. Zaradi močnega vetra je veliko zametov, ki so sprva nastajali ob jugozahodniku, nato ob severnih vetrovih. Snežilo je na razmeroma plitvo mehko podlago, pod katero pa je skorjasta plast. Nad okoli 1700 m je sneg suh, nižje pa moker. V visokogorju je zaradi velike količine novega snega tudi gibanje precej oteženo. Predviden razvoj vremena Danes bo zmerno, občasno sprva ponekod še pretežno oblačno. Pihal bo zmeren do močan severozahodnik. Nulta izoterma bo danes in v prihodnjih dneh na nadmorski višini okoli 1600 m. Jutri in pojutrišnjem bo precej jasno, le občasno bo ponekod nekaj zmerne oblačnosti. Severozahodni veter bo jutri zjutraj oslabel in se ponovno okrepil zvečer ter v noči na sredo.

Tendenca snežnih razmer

Novega snega je predvsem v visokogorju Julijskih Alp res veliko, tudi v visokogorju Kamniško Savinjskih Alp in Karavank ga je precej. Nad okoli 1800 m bo sneg ostal suh. Počasi se bo sesedal in preobražal in snežna odeja bo postajala stabilnejša. Zaradi vetra bodo nastajali novi zameti predvsem na južnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Sprva se bodo s strmih pobočij še prožili plazovi suhega, nesprijetega snega, pa tudi kložasti plazovi, a bodo vse manj verjetni. Ostala pa bo prikrita nevarnost, da sami sprožite snežni plaz že ob manjši obremenitvi snežne odeje na dovolj strmih pobočjih z napihanim snegom. Nižje, kjer bo temperatura čez dan nad ničlo, se bo sneg hitreje sesedel in tudi talil, ponoči pomrznil in nastajala bo skorja. Nevarnost snežnih plazov bo pod okoli 1800 m večinoma majhna.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker