Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 20.12.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo na vzhodu občasno delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Zjutraj bo ponekod megleno. Predvsem v hribovitih krajih zahodne in južne Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. Veter se bo proti večeru krepil. Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in do jutra prehodno zajele vso Slovenijo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. Veter bo do jutra oslabel.

V soboto bo sprva oblačno, še se bodo pojavljale padavine, deloma plohe, lahko bo tudi zagrmelo. Proti večeru bo dež oslabel, predvsem na vzhodu in ob morju se bo oblačnost trgala.
V nedeljo zjutraj bodo padavine od zahoda ponovno zajele vso Slovenijo. V nedeljo bo sprva deževno, popoldne bodo padavine od zahoda postopno ponehale, na vzhodu šele zvečer. Zapihal bo severni veter. Hladneje bo.
V ponedeljek bo suho vreme.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZNATNA, 3. stopnje, v visokogorju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp nad okoli 2000 metri ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. V Julijcih so v visokogorju predvsem nevarna bolj strma pobočja, kjer se nad 1800 metri lahko plazi novi sneg, veliko je tudi novih klož, ki so nastale predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Napihan sneg lahko na strmejših pobočjih sprožimo že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Nižje je deževalo, zato se tam lahko sprožijo posamezni talni plazovi s strmih pobočij. Drugod v naših gorah je bilo padavin malo, zato ostajajo plazovne razmere podobne kot so bile v preteklih dneh, oblikovalo jih je razmeroma toplo vreme. Pod okoli 1800 metri se je sneg pospešeno talil.

V Julijskih Alpah je nad okoli 1900 metri zapadlo od 10 do 40 cm snega, več v zahodnem in osrednjem delu. Nižje je večinoma deževalo. Drugod po naših gorah je bilo padavin precej manj, snežilo je nad 2000 metri. Dež je močil snežno odejo, precej snega pod 1800 metri se je stalilo. Višje je ponekod snežilo na skorjasto podlago, zato je pod novim snegom šibka plast, po kateri se lahko novi sneg splazi. Pihal je močan južni do jugozahodni veter, ki je prenašal sneg v zamete. Novi sneg je mehak in rahel, stara snežna odeja pa razmočena, nad okoli 2000 metri pa večinoma trda. Veliko je klož, vetru izpostavljene lege so precej spihane.

V gorah bo v petek oblačno in megleno z občasnimi padavinami, ki bodo izrazitejše v zahodnem in osrednjem delu Julijcev. Malo jih bo ponekod v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah, vzhodneje pa bo večinoma suho z nekaj sonca. Meja sneženja bo med 1700 in 1900 metrov nad morjem. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Zvečer se bodo padavine okrepile in ponoči razširile tudi nad vzhodni del naših gora. V soboto bo oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo popoldne slabele. Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne med 900 in 1300 metri. Veter bo nekoliko oslabel, prevladovala bo zahodna smer. V nedeljo bodo ponovno padavine, ki bodo popoldne od zahoda počasi ponehavale. Meja sneženja bo nihala med 900 in 1400 metri nadmorske višine. Spet se bo okrepil jugozahodnik.

Snežne in plazovne razmere se bodo od petka zvečer naprej hitro spreminjale. V zahodnem delu naših gora bo do nedelje zvečer lahko zapadlo od 50 do več kot 100 cm snega ob občasno močnem vetru. nevarnost snežnih plazov se bo tako že do sobote zjutraj precej POVEČALA! Tudi drugod v gorah bo v soboto snežilo in zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega, zato se bodo plazovne razmere poslabšale. Obisk gora ob koncu tedna zato odsvetujemo, zlasti Julijske Alpe in zahodne ter osrednje Karavanke nad nadmorsko višino 1800 metrov.

 

20.12.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije