Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 19.12.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V četrtek bo v vzhodni Sloveniji občasno delno jasno, drugod pretežno oblačno. Ponekod v zahodni polovici Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Ob morju bo pihal šibak jugo. Zvečer in ponoči se bodo padavine na zahodu prehodno okrepile in razširile tudi nad osrednjo Slovenijo.

V petek bo na vzhodu občasno delno jasno, drugod pretežno oblačno. Predvsem v hribovitih krajih zahodne in južne Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju se bo proti večeru krepil jugo. V noči na soboto se bo dež na zahodu okrepil in razširil na vso Slovenijo.
V soboto bo pretežno oblačno, predvsem dopoldne bodo občasno še krajevne padavine, deloma plohe. Popoldne se bo prehodno delno zjasnilo. Veter bo oslabel.
V nedeljo bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je trenutno nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. V toplem vremenu se je snežna odeja ojužila in nižje premočila do tal. S strmih, travnatih pobočij se tam še lahko sproži kakšen talni plaz mokrega snega. V visokogorju pa se lahko že pod manjšo obremenitvijo sproži kakšen kložasti plaz na strmih in srednje strmih pobočjih, tudi spontani plazovi niso povsem neverjetni, a le na strmih pobočjih. V zahodnem in osrednjem delu Julijskih Alp je nad okoli 2200 metri zapadlo do 20 cm snega. Sneg se v toplem in večinoma oblačnem vremenu preobraža in seseda, v sredogorju tudi tali. Snežna odeja je večinoma mokra in mehka, le v visokogorju nad okoli 2300 metri je ponekod sneg še trd. Veliko je klož, pod katerimi je šibka plast na meji s starejšim snegom.

V gorah bo v naslednjih dneh oblačno in megleno z občasnimi padavinami, le na Pohorju in v vzhodnih Karavankah bo večinoma suho in občasno tudi sončno. Meja sneženja bo v četrtek na nadmorski višini okoli 2000 metrov, sprva kje lahko tudi višje, v petek pa se bo spustila na okoli 1500 metrov. Več padavin bo v zahodnem delu Julijskih Alp. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Nulta izoterma, ki je v teh dneh na višini naših najvišjih vrhov ali celo višje, se bo v petek spustila do okoli 2200 metrov nadmorske višine.

Snežna odeja se je v sredo pod 2500 metri še nekoliko stabilizirala, sneg se je zlasti v sredogorju še talil in kopnel. V zahodnih in osrednjih Julijcih je ponekod deževalo, nad okoli 2200 metri pa snežilo. V četrtek se bo zaradi izrazitejših padavin nevarnost snežnih plazov v Julijskih Alpah povečala. Nad mejo sneženja bo nevarnost povečal novi sneg, nižje pa dež, ki bo še bolj razmočil snežno odejo. Do petka zjutraj bo lahko v Julijcih zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega, več v zahodnem delu, količina pa bo odvisna tudi od nadmorske višine. Močan jugozahodnik bo novi sneg spihal v zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo zato tam POVEČALA, drugod pa se plazovne razmere ne bodo kaj dosti spremenile.

19.12.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije