Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 17.12.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V torek bo na zahodu in jugu pretežno oblačno z občasnim rahlim dežjem, drugod bo deloma sončno. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo.

V sredo bo na severu in vzhodu delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. V zahodnih in deloma osrednjih krajih bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter, ob morju šibak jugo.
Tudi v četrtek in petek se vreme ne bo bistveno spremenilo. Na zahodu bo precej oblačno s kakšno kapljo dežja, na vzhodu pa deloma sončno. Še bo toplo za ta čas.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. V nedeljo se je v gorah segrelo, nov sneg se je ojužil. Temperatura se je v ponedeljek še nekoliko dvignila, zato se lahko spontano prožijo plazovi mokrega snega. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo tudi pod manjšo obremenitvijo snežne odeje.

Po sneženju v petek, je v soboto močan veter gradil opasti in klože. V nedeljo se je tudi občutno segrelo, nov sneg se je začel hitro preobražati in v sredogorju tudi taliti. Nevarnost snežnih plazov se je POVEČALA, zlasti so nevarna pobočja z napihanim snegom, kjer se lahko spontano sprožijo plazovi mokrega snega, ki je slabo sprijet s podlago.

V gorah bo v naslednjih dneh oblačno in megleno. Predvsem v zahodnih Julijcih in na Snežniku se bodo pojavljale šibke do zmerne padavine, drugje bodo količine majhne. V nižjih hribih na vzhodu bo občasno tudi deloma sončno. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2200 m, občasno pa lahko še celo višje. Na 1500 m bo okoli 5, na 2500 m pa okoli 0 °C. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik.

Snežna odeja se bo pod 2200 m postopno stabilizirala, sneg se bo zlasti v sredogorju pospešeno talil in kopnel. Nevarnost snežnih plazov se bo ZMANJŠALA. V visokogorju, nad okoli 1800 m, bo še ostala ZMERNA, 2. stopnje. Še vedno bodo nevarna strma pobočja z napihanim in razmočenim snegom, kjer lahko pod obremenitvijo lahko sprožite plaz. Ob morebitnih večjih količinah novozapadlega snega, se bo v visokogorju zahodnih Julijcev v sredo nevarnost snežnih plazov nekoliko povečala.

17.12.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije