Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 14.12.19

14.12.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

sobota, 14. december 2019, ob 13:25, Franci Savenc, ogledov: 286

GRS Kamnikl poiskala izgubljeno družino
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 18.53 se je na Veliki Planini, občina Kamnik, izgubila pet članska družina. Na pomoč so priskočili reševalci postaje GRS Kamnik, ki so izgubljeno družino našli in jo varno prepeljali v dolino. Poškodovanih oseb ni bilo.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo precej jasno, po nekaterih kotlinah se bo megla zadrževala ves dan.

V nedeljo zjutraj bo po nekaterih nižinah še megla. Čez dan bo v vzhodni in ponekod v severni Sloveniji delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno, predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. V višjih legah in po nižinah predvsem vzhodne Slovenije bo pihal jugozahodni veter.

V ponedeljek in torek bo predvsem v severovzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pretežno oblačno. Na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter. Topleje bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bila nevarnost snežnih plazov do petka v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje, a se je v petek čez dan zaradi sneženja POVEČALA. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo večinoma le pod večjo obremenitvijo snežne odeje.

V petek čez dan so se snežne razmere HITRO SPREMINJALE! V petek je bilo oblačno in megleno, padavine so se na zahodu krepile in postopno širile nad Kamniško Savinjske Alpe in vzhodne Karavanke, kjer je začelo snežiti šele pozno popoldne ali proti večeru. Pihal je močan jugozahodnik, ki se je zvečer obrnil v severni do severovzhodni veter. V soboto bo pretežno jasno. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Nulta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2000 m. V nedeljo bo v vzhodnem delu naših gora sprva delno jasno, popoldne bo več oblačnosti. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno in tudi megleno. V zahodnih in južnih Julijcih ter predgorju bodo občasno manjše padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1600 m. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. V ponedeljek bo vreme podobno, tudi na vzhodu bo precej oblačno. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2000 m.

Snežna odeja se je v petek čez dan začela debeliti. Do sobote zjutraj bo v Julijskih Alpah zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega. Podobno količino pričakujemo na Snežniku, od 10 do 30 cm pa drugod v naših gorah. Snežilo bo na povečini trdo podlago, zato bo pod novim snegom šibka plast, po kateri se bo novi sneg lahko plazil. Veter bo delal zamete. V naslednjih dneh se bo v višinah precej segrelo. Sprva bo zaradi otoplitve snežna odeja postala bolj labilna. Pričakujemo, da se bodo lahko spontano plazili najprej plazovi nesprijetega novega snega, nato tudi kložasti plazovi, nižje pa tudi talni plazovi na strmih, travnatih pobočjih. Sneg se bo hkrati tudi hitreje sesedal in preobražal in v ponedeljek ali torek se bo snežna odeja že nekoliko stabilizirala.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker