Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Oživela po šestih urah

Slovenske novice: ... srčnega zastoja - Čudež - Ujel ju je snežni vihar, sledila je podhladitev ...

Britanka je osupnila španske zdravnike, okreva brez posledic. V gorah ju je z možem ujel snežni vihar, sledila je podhladitev.

Njeno srce je stalo več kot šest ur, toda Audrey Schoeman je prepričana, da bo že prihodnjo pomlad pripravljena na nove izzive v planinah, poročajo tuji medij

Britanka, ki živi v Španiji, je stara komaj 34 let, a je smrti povsem zares zrla v oči. Zanjo je bil skorajda usoden izlet v Pireneje, kamor se je nedavno odpravila z možem, da bi proslavila šesto obletnico poroke, a ju je na poti ujel snežni vihar. Audrey je doletela podhladitev, vse težje se je gibala in govorila, nazadnje pa je obležala in prenehala dihati.

Ustavilo se ji je srce, pripoveduje še vedno pretresen mož Rohan, ki je bil med več kot dveurnim čakanjem na reševalce prepričan, da njegovi ženi preprosto ni več pomoči. Ko so vendarle prispeli, je Audreyjina telesna temperatura znašala šokantnih 18 stopinj Celzija, znakov življenja ni bilo. A če so ji nizke temperature povzročile podhladitev in ji ustavile srce, so jo hkrati rešile, ker je mraz zaščitil njeno telo in možgane pred propadanjem, ko je bila v nezavesti. Če bi srce tako dolgo stalo pri običajni temperaturi, ji zanesljivo ne bi mogli pomagati, so zatrdili zdravniki.

18 stopinj Celzija je znašala njena telesna temperatura.

Priklopili so jo na poseben aparat, ki ji je odvzel kri, to pa so napolnili s kisikom in vrnili v telo; ko se je temperatura dvignila na 30 stopinj Celzija, so z defibrilatorjem znova zagnali njeno srce. To se je po več kot šestih urah zganilo in tako postavilo nov mejnik v španski medicinski zgodovini. Audrey je še naprej presenečala zdravnike, kajti že po šestih dneh na intenzivnem oddelku so jo brez kakršnih koli posledic premestili na običajnega in po 12 dneh odpustili iz bolnišnice.

Nekaj časa so bili udi zaradi podhladitve še nekoliko občutljivi, a je 34-letnica iz dneva v dan bolje. Audrey, ki je po poklicu učiteljica, je izjemno hvaležna bolnišničnemu osebju, da ji je povrnilo življenje. Kot je pojasnila, se šestih ur, ko je njeno srce mirovalo, ne spominja. Zimo bo raje preživela na toplem, je zaupala, spomladi pa se bo polna novih moči spet odpravila v gore.

Slovenske novice, 07.12.2019 08.04
Oživela po šestih urah srčnega zastoja


Ne le da je preživela, tudi okreva brez posledic! FOTO: Reuters

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije