Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.11.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo na Primorskem zmerno do pretežno oblačno. Drugod bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, zjutraj in deloma dopoldne se bo po nekaterih nižinah zadrževala megla ali nizka oblačnost. Zapihal bo šibak jugozahodnik.

V soboto bo na Primorskem in v Pomurju precej sončno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno in predvsem dopoldne bodo občasno manjše padavine, ki bodo popoldne ponehale. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 600 metrov. Na Primorskem bo zapihala šibka burja.
V nedeljo zjutraj se bo po nekaterih nižinah zadrževala megla ali nizka oblačnost. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo. Zvečer bo na zahodu začelo rahlo deževati. Do ponedeljka zjutraj bodo padavine zajele tudi vzhodne kraje.
V ponedeljek bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne od severozahoda slabele. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo spustila pod 400 metrov nadmorske višine. Na Primorskem bo zapihala burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m, ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo pod večjo obremenitvijo snežne odeje. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežna odeja je na površini mehka in rahla, na mestih, kjer je najnovejši sneg spihan ter pod okoli 2000 m, pa je sneg ponekod trd in pomrznjen, nižje pa mehak in moker. Veliko je klož, vetru izpostavljena mesta so močno spihana. Sneg je slabše preobražen v senčnih legah.

V petek bo v visokogorju nad okoli 1500 m delno jasno z občasno povečano oblačnostjo z bazo visoko nad vrhovi. Nižje bo čez dan občasno nekaj sonca. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do severozahodni veter. Nulta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2000 m. V soboto bo v večjem delu naših gora oblačno in megleno, predvsem dopoldne bo ponekod občasno rahlo snežilo. Zapade lahko le do nekaj centimetrov snega. Pihal bo severozahodni do zahodni, v sredogorju Julijskih Alp pa jugovzhodni veter. Ohladilo se bo, temperatura v gorah bo povsod pod ničlo. V nedeljo bo sprva delno jasno, čez dan se bo od zahoda postopno pooblačilo. Proti večeru bodo v Posočju že manjše padavine, ki se bodo v noči na ponedeljek krepile in razširile proti vzhodu. Meja sneženja bo med 900 in 1300 m nadmorske višine. V ponedeljek bo oblačno in megleno s padavinami, meja sneženja se bo postopno spustila pod 400 m nad morjem. Do večera bo lahko v Julijcih in zahodnih ter osrednjih Karavankah zapadlo od 40 do okoli 70 cm snega, drugod pa od 20 do 40 cm. Veter bo novi sneg prenašal v zamete. Snežilo bo na skorjasto in ponekod trdo podlago, zato se novi sneg ne bo dobro sprijel s podlago.

V soboto bo zaradi ohladitve sneg povsod pomrznil, v nedeljo pa se bo ojužil do nadmorske višine okoli 1600 m. V ponedeljek se bodo plazovne razmere hitro slabšale, nevarnost snežnih plazov se bo POVEČALA.

29.11.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije