Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Alpinist Milan Romih

Novice.si, 28.11.2019
Alpinist Milan Romih iz Slovenske Bistrice je izdal svojo knjigo

Vecer.si 28.11.2019
Alpinist z novim romanom
 

 

sobota, 30. november 2019, ob 05:29, Urednik G-L, ogledov: 364

Novice.si: ... iz Slovenske Bistrice je izdal svojo drugo knjigo
VEČER: Alpinist z novim romanom

Znani alpinist Milan Romih iz Slovenske Bistrice je sinoči v Bistriškem gradu predstavil svojo drugo knjigo, roman Skozi trave oblakov. Milan Romih se ukvarja z alpinizmom že štiri desetletja, velikokrat je bil v Himalaji in južni Ameriki. Je tudi gorski vodnik, organizira trekinge po vseh koncih sveta. Tokrat pa je svojo ljubezen do gora vtisnil še v literarnem delu.

»Roman Skozi trave oblakov je pripoved o gorah, prijateljstvu in vseh ljubeznih, ki tkejo niti življenja protagonistov. Trije srčni prijatelji in plezalci se skupaj podajo v marsikatero steno, osvajajo vrhove in dekleta, si zadajajo nove cilje ter spoznavajo odročne kraje,« pravi Milan Romih in doda, da je roman posvetil dvema prijateljema, ki sta se ponesrečila v gorah, in sicer Slavku Svetičiču in Damjanu Vidmarju. (Bojana Petelinšek, foto BRBRE)


VEČER - Štajer'c, Slovenska Bistrica -Tomaž Ajd: Alpinist z novim romanom

Pisanje tako za poznavalce gorništva kakor za tiste, ki o tem radi le berejo

Bile so gore in prijateljstvo, bil je čas s prizvokom Chamonixa, Katmanduja, Huaraza, Mendoze ..." je uvod v roman Skozi trave oblakov slovenjebistriškega alpinista Milana Romiha. Že uvod napoveduje pripovedi o gorah in prijateljstvu ter tisti tesni, čarobni niti, ki neločljivo povezuje eno z drugim. Zgodba o Mihu in Jaku ter njunem prijateljstvu se dotakne njunih dogodivščin, plezanja širom po svetu in premišljevanj o gorah, ljubezni, odhajanju in ostajanju.
Marija Švajncer je zapisala, da bo roman zagotovo obogatil slovensko alpinistično prozo in siceršnje romaneskno ustvarjanje. Kot alpinist, ki se je povzpel na številne najvišje vrhove, piše poznavalsko, z naklonjenostjo do soplezalcev, hkrati pa tudi zanimivo in privlačno za tiste, ki sami osvajanja gorskih vrhov niso doživljali. V romanu se je mogoče seznaniti tudi z nekaterimi dogodki iz alpinističnega sveta, ki so vzbudili pozornost in nasprotujoče si odzive. "Najprej sem pomislil: pa saj to ni roman, to je ena sama pesem, pesem o ljubezni do gora, do žensk, predvsem pa pesem o prijateljstvu, ki ga Milan postavlja zelo visoko na lestvici osebnih vrednot. Kljub temu pa skrbno prijateljevo oko včasih za trenutek uzre v njem samotnika in takrat je njegov odsotni pogled zazrt vase, navznoter, v svoj intimni duhovni svet, kot da bi tam iskal odgovore na vena vprašanja,” pa je med drugim v spremni besedi o romanu zapisal Tonč Žunter. Knjiga je izšla v samozaložbi, najdete jo tudi na spletu.
Romih je svoj literarni prvenec Takrat me počakaj, sonce objavil leta 1991. Mistika gora, skrivnosti razgaljenih sten, večnost snega in prosojnost ledu so ga začarali in ga, še nevednega fanta, zvabili v Kamniško-Savinjske Alpe, Paklenico in opevani Chamonix. Leta 1982 se je udeležil prve alpinistične odprave na Cordillero Blanco, dve leti kasneje pa odprave na Himalajo. Osvojil je ve kot 30 vrhov, višjih od šest tiso metrov, in stal na treh osemtisočakih. Najbolj ga je zaznamovala južna stena Aconcague, v kateri je preplezal tri prvenstvene smeri. Nikoli se ni nehal vračati v gorstva Južne Amerike, med masivne himalajske stene in v zavetje domačih, slovenskih sten.  Tomaž Ajd 

 

Oznake: ALP, BIB
eXTReMe Tracker