Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.11.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V sredo bo oblačno, ponekod na zahodu bo zjutraj že deževalo. Čez dan se bodo padavine krepile in širile proti osrednjim in vzhodnim krajem, na severovzhodu pa bo večji del dneva suho. Pihal bo jugozahodni veter. Ponoči bo oblačno in deževno.

V četrtek bo prevladovalo oblačno vreme, občasno bo še deževalo, popoldne se bo oblačnost trgala. Pihal bo jugozahodni veter.
V petek bo večinoma suho z nekaj sonca. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.
V soboto bo na zahodu sončno, v osrednji in vzhodni Sloveniji bo dopoldne še nekaj dežja, popoldne pa se bo delno razjasnilo.

 

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov 3. stopnje - ZNATNA, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo pod nekoliko večjo obremenitvijo snežne odeje. Spontano plazenje je danes malo verjetno.

Snežna odeja je nad 2300 metri nadmorske višine mehka in se globoko predira, zaradi vetra je ponekod skorjasta. Veliko je klož, vetru izpostavljena mesta so močno spihana. Pod 2300 metri se je sneg v preteklih dneh ob sončnem vremenu vsaj nekoliko ojužil in začel hitreje posedati, pod 1800 metri pa tudi taliti. Sneg je slabše preobražen v senčnih legah.

V sredo bo oblačno in megleno. Že dopoldne se bodo v Julijskih Alpah začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne okrepile in širile proti vzhodu. Meja sneženja bo večinoma na nadmorski višini okoli 1800 metrov, le na območju osrednjih Julijcev tudi nižje, proti večeru se bo začela spuščati. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Do četrtka zjutraj bodo padavine ponehale, čez dan se bodo občasno še pojavljale krajevne plohe. Meja sneženja bo med 1300 in 1600 metri nadmorske višine. Čez dan se bo delno razjasnilo predvsem v visokogorju. Pihal bo zmeren jugozahodnik. V petek bo v visokogorju nad okoli 1500 metri delno jasno z občasno povečano oblačnostjo z bazo visoko nad vrhovi. Nižje bo v večjem delu naših gora pretežno oblačno in tudi megleno, proti vzhodu bo te oblačnosti manj. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do severozahodni veter. Nulta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2000 metrov.

V sredo in v noči na četrtek bo nad okoli 1800 metri ponovno snežilo. Zapadlo bo lahko od 20 do 40 cm snega. Največ ga pričakujemo v zahodnih Julijskih Alpah. Ob sneženju bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ki bo na severnih in vzhodnih pobočjih znova gradil opasti in klože. Pod okoli 1600 metri bo večinoma deževalo, sneg se bo tam talil. Nevarnost snežnih plazov se bo v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank znova POVEČALA. Drugod bo premalo novega snega, da bi se plazovne razmere bistveno spremenile. Nižje bodo zaradi dežja možni posamezni plazovi mokrega snega s strmih pobočij, lahko tudi talni.

27.11.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije