Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Risova pot

Center TNP Bohinj: predavanje in projekcija filma v petek, 29. novembra, ob 19. uri

Vabimo na predavanje o projektu LIFE Lynx, po katerem si boste lahko ogledali film Risova pot.
Dogodek pripravljajo sodelavci pri projektu LIFE Lynx z Zavoda za gozdove Slovenije, Lovske zveze Slovenije in Biotehniške fakultete.

»Risova pot« - dokumentarni film o naselitvi risov leta 1973 v severne Dinaride. Ris je bil v preteklosti prisoten na celem območju Slovenije, nato pa je v začetku 20. stoletja zaradi pretiranega lova, izgube življenjskega prostora in pomanjkanja plena izumrl. Leta 1973 so lovci v Slovenijo pripeljali in naselili šest risov s Slovaške. Za tedanje razmere je bila naselitev velik podvig, ki je zahteval veliko mero osebne predanosti in prostovoljnega dela delovnih ljudi z jasno vizijo: vrniti naravi nekaj, kar je nekoč iz le-te izginilo. Naselitev se je izkazala za eno najuspešnejših v Evropi in risi so se kmalu iz Slovenije razširili v sosednje države (Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Italija in Avstrija). Dokumentarni film »Risova pot« je poklon peščici lovcev in gozdarjev, ki so s svojim entuziazmom omogočili, da največja evropska mačka še vedno živi v naših gozdovih.

Od naselitve risov je minilo 45 let in spet smo postavljeni pred vprašanje: »Ali želimo risa v naših gozdovih?«. Izkazalo se je, da je zaradi parjenja v sorodstvu število risov začelo upadati. Genetske analize kažejo, da bodo risi brez naše pomoči v nekaj letih spet izumrli. Zato je Zavod za gozdove Slovenije skupaj z desetimi partnerskimi organizacijami iz petih držav (Slovenije, Hrvaške, Italije, Romunije in Slovaške) prijavil projekt LIFE Lynx.
Glavni cilj projekta je rešitev dinarske populacije risa pred ponovnim izumrtjem z doselitvijo genetsko ustreznih živali iz Romunije in Slovaške.
Tudi pri tej naselitvi bodo imeli, poleg ostalih deležnikov, pomembno vlogo lovci.

Center TNP Bohinj
Stara Fužina 37–38
4265 Bohinjsko jezero 04 578 02 45 info.bohinjka@tnp.gov.si


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije