Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Risova pot

Center TNP Bohinj
Stara Fužina 37–38
4265 Bohinjsko jezero 04 578 02 45 [email protected]


 

ponedeljek, 25. november 2019, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 262

Center TNP Bohinj: predavanje in projekcija filma v petek, 29. novembra, ob 19. uri

Vabimo na predavanje o projektu LIFE Lynx, po katerem si boste lahko ogledali film Risova pot.
Dogodek pripravljajo sodelavci pri projektu LIFE Lynx z Zavoda za gozdove Slovenije, Lovske zveze Slovenije in Biotehniške fakultete.

»Risova pot« - dokumentarni film o naselitvi risov leta 1973 v severne Dinaride. Ris je bil v preteklosti prisoten na celem območju Slovenije, nato pa je v začetku 20. stoletja zaradi pretiranega lova, izgube življenjskega prostora in pomanjkanja plena izumrl. Leta 1973 so lovci v Slovenijo pripeljali in naselili šest risov s Slovaške. Za tedanje razmere je bila naselitev velik podvig, ki je zahteval veliko mero osebne predanosti in prostovoljnega dela delovnih ljudi z jasno vizijo: vrniti naravi nekaj, kar je nekoč iz le-te izginilo. Naselitev se je izkazala za eno najuspešnejših v Evropi in risi so se kmalu iz Slovenije razširili v sosednje države (Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Italija in Avstrija). Dokumentarni film »Risova pot« je poklon peščici lovcev in gozdarjev, ki so s svojim entuziazmom omogočili, da največja evropska mačka še vedno živi v naših gozdovih.

Od naselitve risov je minilo 45 let in spet smo postavljeni pred vprašanje: »Ali želimo risa v naših gozdovih?«. Izkazalo se je, da je zaradi parjenja v sorodstvu število risov začelo upadati. Genetske analize kažejo, da bodo risi brez naše pomoči v nekaj letih spet izumrli. Zato je Zavod za gozdove Slovenije skupaj z desetimi partnerskimi organizacijami iz petih držav (Slovenije, Hrvaške, Italije, Romunije in Slovaške) prijavil projekt LIFE Lynx.
Glavni cilj projekta je rešitev dinarske populacije risa pred ponovnim izumrtjem z doselitvijo genetsko ustreznih živali iz Romunije in Slovaške.
Tudi pri tej naselitvi bodo imeli, poleg ostalih deležnikov, pomembno vlogo lovci.

Oznake: TNP
eXTReMe Tracker